Home > #Hoofdnieuws > Total Spa 24: Porsche en Total 24 Hours of Spa blazen samen kaarsjes uit

Total Spa 24: Porsche en Total 24 Hours of Spa blazen samen kaarsjes uit

Porsche en de 24 Uur van Spa zijn twee begrippen met een zeer mooi gemeenschappelijk verleden. Toevallig viert het merk dit jaar zijn 70ste verjaardag en is de uithoudingsrace in de Ardennen in 2018 aan zijn 70ste editie toe. In zes van die 70 edities stond Porsche op het hoogste schavot, terwijl het merk ook nog eens heel wat zeges in diverse klassen en categorieën behaalde.

De eerste van de zes zeges is meteen ook de enige met Belgische rijders. Want in 1968 en 1969 gaat de overwinning naar respectievelijk een Duitse en Franse bezetting, terwijl in 2003 en 2010, naast opnieuw Duitsers en Fransen, een Monegask en een Oostenrijker mee op het hoogste schavot zullen staan. De meest bizarre zege was die van Jean-Pierre Jarier, Christian Fittipaldi en Uwe Alzen in 1993, zij wonnen een korte editie van de race in de Ardennen, stilgelegd na het overlijden van onze vorst, Boudewijn 1.

In 1967 is het echter aan twee Belgen, met name Jean-Pierre Gaban en Noël Van Assche, bijgenaamd “Pedro” om de nul van de teller te halen. In de kwalificaties verovert de 911 met het nummer 23 de polepositie in de categorie 1.600-2.000 cc, goed voor de zevende tijd algemeen. De stevigste tegenstanders van de Duitse bolides zijn de Ford Mustang en de Alfa Romeo GTA.

Handbediende ruitenwisser

De regen speelt een grote rol in deze 19de editie van de Ardense etmaalrace. De openingsfase van de wedstrijd wordt gedomineerd door Jacky Ickx (Ford), maar na de diskwalificatie van de Belgische kampioen om 20u30 nemen drie Porsche 911 de leiding over, met de Alfa Romeo van Pinto-Cavallari in hun spoor. Halverwege de wedstrijd rusten de laatste zegeambities voor Porsche op de schouders van Gaban en “Pedro”. Op zondagochtend nemen ze de leiding in handen. Op het einde van de voormiddag zorgen elektrische problemen er voor dat de leidende 911 zonder ruitenwissers valt, net op het moment dat het opnieuw begint te regenen. Bij Porsche vindt men geen manier om het euvel snel te herstellen. Er zit niets anders op dan de rijder via een koordje de ruitenwissers handmatig te laten bedienen. Hoewel de oplossing niet echt binnen de regels valt, kunnen Gaban en “Pedro” toch de wedstrijd op hun naam schrijven, met amper een halve ronde voorsprong op Pinto-Cavallari (GTA). In hun nederlaag toonde Alfa Romeo zich heel sportief, want ze dienden geen klacht in.

De komende dagen komen we nog terug op de andere successen van het merk in Spa.

 

You may also like
IMSA Sebring 12: Porsche krijgt grotere luchtinlaat
Porsche Sprint Challenge Southern Europe: Benjamin Paque vicekampioen
24H Series Mugello: bijna 50 inschrijvingen
Porsche Carrera Cup Benelux: Hans Weijs Motorsport doet zijn intrede