Home > #Hoofdnieuws > FE Seoel: Stoffel Vandoorne is wereldkampioen

FE Seoel: Stoffel Vandoorne is wereldkampioen

Edoardo Mortara (Venturi) heeft de laatste race van het seizoen gewonnen, maar alle aandacht gaat natuurlijk naar Stoffel Vandoorne (Mercedes). Voor het tweede jaar op rij is het Mercedes die de wereldkampioen mag leveren. Deze keer is dat dus onze landgenoot. Stoffel reed een ongelofelijk consistent seizoen en mag zich nu dus FIA Formula E Wereldkampioen noemen. Het is de eerste Belgische wereldkampioen autosport sinds Jacky Ickx in WK Uithouding in 1983. Bovenop het kampioenschap werd hij ook nog eens tweede in de race van vandaag.

Foto © Mercedes

Stoffel Vandoorne had een goede start vanop de vierde plaats. In de openingsronde vond er in de tweede bocht, net achter onze landgenoot een ‘groepscrash’ plaats, waarbij een groot deel van het veld schade had. André Lotterer (Porsche) moet hier jammer genoeg zijn wagen al naast het track parkeren. Daarna volgt even een hartaanval voor de fans toen Vandoorne plots wegzakte doorheen het veld. Gelukkig was het voorval enkel te wijten aan een defecte transponder.

10 minuten in de race raakt Pascal Wehrlein (Porsche) Nyck de Vries (Mercedes) aan de achterkant. Wehrlein parkeert zijn wagen on track. Gezien deze buiten de race lijn ligt, besliste de wedstrijdleiding om deze te laten staan. Ook de vries moet zijn wagen richting de pitstraat sturen met een gebroken ophanging.

Safety car

Halverwege de race neemt de safety car de leiding over. Maximilian Günther (Nissan) maakte contact met de muur en stopt even verder op het lang recht stuk. Ondertussen werd ook de wagen van Werhlein getakeld. De race werd met 6 minuten, 45 seconden verlengd.

Kort na de herstart vechten da Costa (DS Techeetah) en Dennis (Andretti) om de tweede plaats. Hierbij raakt Dennis de achterkant van de DS, waardoor deze vast staat tegen de muur. Da Costa moet het hele veld laten passeren vooraleer hij zijn race verder kan zetten. Hij zakt zo weg van de derde naar de laatste plaats. Dennis krijgt een tijdsstraf van 5 seconden, waardoor Vandoorne op het einde van de race een extra plaats op het podium steeg. Jake Dennis wordt derde.

Uitslag van de race © FIA Formula E

Stoffel Vandoorne is wereldkampioen!

Na fantastisch seizoen wordt Stoffel Vandoorne gekroond tot wereldkampioen. Daarnaast heeft hij ook een nieuw record beet in het elektrische kampioenschap. Nooit eerder stond iemand acht keer in één seizoen op het podium. Onze landgenoot won het kampioenschap met 213 punten. Vandoorne heeft 33 punten voorsprong op Mitch Evans (Jaguar) die tweede werd (180 punten). Edoardo Mortara (169 punten) mag de bronzen medaille in ontvangst nemen.

De Belg is alvast zeer tevreden: “Ik ben wereldkampioen! Ik kan het gewoon niet geloven. Dit is het beste gevoel ooit. We hebben een heel consistent seizoen gehad, met een geweldige wagen. Het team heeft gewoon fantastisch werk geleverd dit seizoen. Iedereen verdient dit dan ook echt. Het is echt speciaal wat we allemaal bereikt hebben dit seizoen. Ik moet ook Mitch en Edo bedanken. Zij hebben mij echt gedreven tot het uiterste. Het was een lastig om te focussen tijdens de race vandaag, maar we hebben het waar gemaakt. Ik ben echt op op na dit seizoen. Het is ongelofelijk hoeveel moeite we hier ingestoken hebben en hoeveel we opgeofferd hebben het afgelopen jaar“.

Ook het kampioenschap voor de teams werd gewonnen door Mercedes. Het team, dat na vandaag het kampioenschap zal verlaten, eindigde met 319 punten. Venturi werd tweede met 295 punten. DS Techeetah eindigde met 266 punten als derde in de elektrische wereldklasse.

Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten
Formula E Hyderabad: Jean-Eric Vergne wint in India