Home > F1 > F1 Imola: vooruitblik op het weekend

F1 Imola: vooruitblik op het weekend

Komend weekend staat de vierde race van het seizoen op de planning. Op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari zal ook meteen het eerste sprintweekend van het seizoen worden gehouden en daar zijn sinds vorig jaar een paar dingen aan veranderd.

foto: © F1

Net zoals vorig jaar zijn er ook dit seizoen drie sprintraces. Naast Imola zullen er ook in Oostenrijk en Brazilië zulke weekends worden gehouden. Het grootste deel van het weekend is hetzelfde gebleven, want nog altijd is er een eerst vrije training en kwalificatie op vrijdag, op zaterdag kunnen de rijders een tweede keer trainen en is er de fameuze Sprint (andere naam vorig jaar Sprintrace), deze sprint bestaat uit een race die 100 km lang is en duurt ongeveer 25-30 minuten. Hoe de rijders eindigen in die sprint zal de startgrid voor op zondag bepalen.

Het grote verschil met vorig jaar is dat er nu meer punten te verdienen zijn. In 2021 verdiende enkel de top 3 punten, maar nu zal de top 8 punten verdienen (8-7-6-5-4-3-2-1), hiermee komt het maximale aantal punten dat een rijder kan halen in een sprintweekend op 34 (snelste ronde en winst race en sprint). Een andere verandering is dat de rijder die op vrijdag tijdens de kwalificatie het snelst is, de titel van pole positie krijgt.

Het circuit

Het Autodromo Enzo e Dino Ferrari zelf is de thuisbasis van Ferrari en het belooft een heus Ferrari-feest te worden met Charles Leclerc (Ferrari) en Ferrari zelf die beide kampioenschappen na drie races aanvoeren. Het circuit heeft veel geschiedenis, in haar 69-jarig bestaan heeft het al veel spektakel gezien, met als dieptepunt het grand prix weekend van 1994. De race stond in ’94 voor de vijftiende (eerste keer 1980) keer op de F1-kalender. In de kwalificatie verongelukte Roland Ratzenberger (Simtek) net voor de Villeneuve Curva (bocht 5) en in de race crashte Ayrton Senna zijn Williams in Tamburello (aangepast naar bocht 2,3 en 4) en beide overleefden hun crash niet.

Het circuit is één van de zeven Grand Prixs die dit jaar tegen de klok in worden gereden en is 4,909 km lang. Omdat Imola tussen 2006 en 2020 niet meer op de kalender stond is het Michael Schumacher die nog steeds de meeste overwinningen heeft. Met zeven stuks doet hij er vier beter dan eerste achtervolgers Alain Prost en Senna. Bij de poles is het Senna die de dans leidt met acht keer de snelste ronde en Schumacher volgt met vijf poles, de Fransman René Arnoux heeft er drie. De snelste ronde in tijd staat op naam van Lewis Hamilton, twee jaar geleden tijdens de race haalde hij een 1’15”484. Zijn toenmalige teamgenoot Valtteri Bottas heeft de snelste poletijd met een 1’13”609.

sessietijd
Vrije Training 1 (vrijdag)13u30-14u30
Kwalificatie (vrijdag)17u00-18u00
Vrije Training 1 (zaterdag)12u30-13u30
Sprint (zaterdag)16u30-17u00
Race (zondag)15u00-17u00
You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
F1 Spa: drie vragen voor Valtteri Bottas
In een notendop: F1 – WRC
F1: slechte start van wereldkampioen gebeurt vaker dan u denkt