Home > F1 > F1 2022: de aanloop naar Bahrein– Het team Aston Martin

F1 2022: de aanloop naar Bahrein– Het team Aston Martin

Op 20 maart begint het nieuwe F1-seizoen weer en Bahrein is net zoals vorig jaar de seizoensopener. We zetten alles wat je moet weten over de teams in een beknopt overzicht. Na de drie staartteams beginnen we aan het middenveld met als eerste Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team.

Foto’s: © Aston Martin

Het seizoen van Aston Martin verliep niet zoals gehoopt. Na een sterk einde van 2020 dacht het om in 2021 mee te doen voor de podiumplaatsen en misschien zelfs een overwinning, maar dat zat er niet in. Sebastian Vettel begon het jaar vooral op de achtergrond. Hij zette zo de slechte periode van bij Ferrari door, maar eens hij de wagen kende, kwam het talent weer bovendrijven. Met één podiumplaats, eigenlijk twee omdat hij gediskwalificeerd werd in Hongarije omdat hij te weinig brandstof kon geven om gecontroleerd te worden na de race, toonde hij dat er toch wel potentieel in de wagen zit. Lance Stroll was erg consequent met alleen maar finishes in het middenveld. Het team wil nu met de nieuwe regels naar boven kijken en opnieuw de resultaten halen dat het als Racing Point haalde.

Geschiedenis

Het is pas het vierde seizoen dat we Aston Martin in de F1 zien. In de jaren 50 haalde de wagens van Aston Martin verscheidene successen in de autosport. Daarom wou het in 1959 zijn kans wagen in de F1. Dit liep niet van een leien dakje, want al na twee seizoen werd de stekker uit het team getrokken. We moesten meer dan 62 jaar wachten tot het merk weer in de F1 kwam. Dankzij Lawrence Stroll veranderde Racing Point in 2021 naar Aston Martin. Het team van Stroll deed het op dat moment goed maar de overgang ging niet zoals gehoopt. Ze trokken sponsors aan, viervoudig wereldkampioen Vettel kwam bij het team, maar toch eindigden ze het seizoen slechts op een zevende plaats. Sinds vorig seizoen zijn ook de Safety Car en Medical Car om de twee races van Aston Martin.

De rijders

Sebastian Vettel (rechts) is nog altijd de jongste wereldkampioen ooit in de F1. Na vier titels met Red Bull wou hij het gaan proberen bij Ferrari, maar zijn zes jaar bij het team liepen uit op een sisser. Hij werd nooit wereldkampioen en in 2020 moest hij het team langs een achterdeur verlaten. Bij Aston Martin moest hij zijn carrière weer op de rails krijgen en dat is een klein beetje gelukt vorig seizoen. Met één podium en een sterke race in Hongarije waarna hij gediskwalificeerd werd, toonde hij toch dat er nog talent in zijn handen zit. Dit jaar zal hij nog maar eens moeten bewijzen waarom hij bij de groten der F1 kan horen door het team te leiden en zijn ervaring te delen met z’n jongere teamgenoot.

Statistieken

Geboren: 3/7/1987 – F1: poles: 57 I winst: 53 I 4x wereldkampioen (2010, 2011, 2012 en 2013)

Lance Stroll (links) heeft de voorbije jaren getoond dat hij niet enkel een plaats in de F1 heeft dankzij zijn vader. De 24-jarige Canadees heeft met drie podiums al laten zien dat er redelijk wat talent in hem zit. Hoewel 2021 niet zijn beste seizoen is geweest heeft hij wel veel kunnen leren van zijn ervaren teamgenoot en wil die ervaring gebruiken om dit jaar zijn talent er weer uit te laten komen.

Statistieken:

Geboren 29/10/1998 –   Europees Kampioen F3 2016 I F1: poles: 1 I  winst: 0 (beste 3de)

Reserve rijder: Nico Hulkenberg

Statistieken:

Geboren 19/8/1987 – F1-races: 179 I poles: 1  I winst: 0 (beste 4de)

You may also like
De autosport dit weekend: startlicht voor de eenzitters
In een notendop: F1
F1 Bahrein: Drugovich vervanger voor Stroll
F1 Bahrein: wat leren de testdagen ons?