Home > #Hoofdnieuws > F1 Brazilië: eerste winst voor Russell, Verstappen toont heel weinig van een groot sportman

F1 Brazilië: eerste winst voor Russell, Verstappen toont heel weinig van een groot sportman

George Russell (Mercedes) heeft na de sprintrace ook de Grote Prijs F1 van Sao Paulo gewonnen, zijn eerste GP-overwinning uit zijn carrière. De Brit kon zijn ploegmaat Lewis Hamilton in een spannende race achter zich houden en schonk zijn Duitse werkgever een eerste zege van het seizoen. Door de tweede plek van Hamilton was het ook nog een één-twee voor Mercedes. Carlos Sainz (Ferrari) mocht als derde het podium op. Ondertussen toonde Verstappen dat het woord teamspeler hem onbekend is.

Tekst: Jarne De Scheemaecker – Foto: © Mercedes

Het eerste kwart van de race was chaos alom. In de eerste ronde knalden Kevin Magnussen (Haas) en Daniel Ricciardo (McLaren) op elkaar waardoor beide rijders moesten opgeven. Voor zowel McLaren als Haas geen goede zaak in hun strijd om respectievelijk de vierde en achtste plek in het constructeurskampioenschap. De safety car mocht aan het werk.

Brokken bij herstart

Bij de herstart waren er opnieuw brokken. Max Verstappen (Red Bull) en Lewis Hamilton (Mercedes), titelrivalen vorig seizoen, botsten tegen elkaar met schade voor de Nederlander als gevolg. Hamilton zakte naar de negende plek, maar kwam redelijk snel de top vier opnieuw binnen. Ook tussen Charles Leclerc (Ferrari) en Lando Norris (McLaren) was er een botsing. Allebei konden hun race hervatten, maar verloren wel een hele hoop plekken. Verstappen en Norris werden helemaal terecht als schuldigen aangeduid voor de incidenten, beide kregen ze een tijdstraf van vijf seconden.

Vooraan sloegen George Russell (Mercedes) en Sergio Perez (Red Bull) al snel een gat met de rest. De Mexicaan zal de crash van Leclerc graag gezien hebben, hij strijdt met de Monegask om de tweede plek in het kampioenschap. Halverwege kon de Red Bull-rijder Hamilton niet achter hem houden. De zevenvoudig wereldkampioen ging hem vlot voorbij en met Russell op de eerste plek had Mercedes een één-twee beet. Wie had dat nog verwacht dit seizoen?

Sprint van twaalf ronden

Norris moest een twintigtal ronden voor het einde de strijd staken door problemen met de krachtbron. Bij McLaren zagen ze zo hun tweede wagen uitvallen, een drama voor het Britse team dat hun rivaal Alpine verder ziet uitlopen in het kampioenschap. Opnieuw kwam de safety car het circuit op. Na de herstart reden Russell en Hamilton weg van Perez en Carlos Sainz (Ferrari). De twee duelleerden fel voor de derde plek en verloren zo kostbare tijd op de koplopers. Uiteindelijk haalde de Ferrari-rijder Perez in. De Mexicaan zou nog terugvallen naar de zevende plek.

Russell kon zijn ploegmaat Hamilton achter hem laten en pakte de eerste GP-overwinning uit zijn carrière. Sainz werd derde, Leclerc maakte een fameuze comeback en finishte als vierde. Fernando Alonso (Alpine) werd vijfde en doet voor zijn team een goede zaak in de strijd om de vierde plek in het constructeurskampioenschap. Verstappen kreeg nog teamorders van Red Bull om Perez voor te laten, maar negeerde die en werd zesde. Perez bleef achter met een zevende plek en ziet Leclerc op hetzelfde aantal punten komen, 290 om precies te zijn. Mercedes komt door deze overwinning tot op negentien punten van Ferrari, Alpine heeft een voorsprong van negentien punten op McLaren. Volgende week wordt het seizoen 2022 afgesloten in Abu Dhabi.

Het feit dat Verstappen de teamorders negeerde, kon op geen begrip rekenen bij Red Bull en Perez pareerde met: “This shows who he really is.” Meer moet er over Verstappen niet gezegd worden.