Home > #Hoofdnieuws > Trilogie over Nederlands’ verloren autosportgeneratie voltooid

Trilogie over Nederlands’ verloren autosportgeneratie voltooid

Een dodelijker periode in de autosport dan de jaren zestig en zeventig is bijna niet aan te wijzen. Drie zeer talentvolle Nederlandse coureurs overleefden dat gevaarlijke tijdperk niet. Over Wim Loos en Ab Goedemans verschenen bij AUTOSPORT.NL al biografieën, nu is er ook een boek over Wim Boshuis, de coureur uit Zeist die ook een van de grondleggers van de Nederlandse kartsport was.

Met de trilogie heeft AUTOSPORT.NL in drie boeken een verloren generatie in de vaderlandse autosport ruime eer bewezen. Het oorspronkelijker idee daarvoor werd zo’n 12, 13 jaar geleden geboren. Toen speelde Mattijs Diepraam, die uiteindelijk de auteur werd van de boeken over Goedemans en Boshuis, al met het idee om een boek te schrijven à la The Lost Generation, het Engelse boek over drie Britse toptalenten die in de jaren zeventig verloren gingen aan de autosport: Tom Pryce, Roger Williamson en Tony Brise. Al tijdens het lezen van dat boek bedacht hij dat Nederland ook zo’n verloren generatie heeft: Wimpie, Appie en Willem. Diepraam begon de nabestaanden te benaderen, maar de families waren er destijds nog niet aan toe.

Dat veranderde ergens in 2018. Telegraaf-journalist Olof van Joolen en oud-circuitspeaker Rob Petersen slaagden erin om een prachtige biografie over Wim Loos te produceren, want nu was de tijd wel rijp voor de familie Loos. Zo werd het eerste zaadje voor de trilogie alsnog geplant. Want Gerrie Hoekstra van AUTOSPORT.NL werd uitgever van het eerste boek, terwijl Diepraam sinds 2013 medewerker is van AUTOSPORT.NL. Daar doet hij verslag van de historische autosport en de formuleklassen onder de Formule 1. Hoekstra had de optelsom snel gemaakt en vroeg zijn medewerker of die zijn oude plan wilde afstoffen. In 2021 verscheen het boek over Goedemans, nu is het drieluik over Loos, Goedemans en Boshuis voltooid – met voor elk een eigen boek!

Boshuis kwam in 1975 om tijdens de 24 Uren van Francorchamps. Het was een gruwelijk ongeval in een race die nog meer slachtoffers zou eisen. De tragiek wilde dat dit zeer waarschijnlijk de allerlaatste race uit zijn carrière was geweest. Waar de carrières van Wim Loos en Ab Goedemans in de knop werden gebroken, had Wim Boshuis eigenlijk al het besluit genomen om te stoppen. De uitnodiging van het DNRT om nog één keer Francorchamps te doen bleek echter te verleidelijk. Het werd een fatale verleiding.

De drie boeken zijn méér dan autosportboeken. Natuurlijk vertellen ze het verhaal over de racecarrières van de drie verloren helden, maar ze laten ook de mens achter de coureur zien – van hun geboorte tot hun voortijdige dood. Collega-coureurs, teamleiders, monteurs, familieleden en vrienden komen uitgebreid over hen aan het woord. Hun getuigenissen maken van elk boek op vele plaatsen een emotionele rollercoaster. Dankzij vele citaten uit kranten en tijdschriften van die tijd komen ook de coureurs zelf tot leven. Hun tragische einde komt in alle drie boeken uitgebreid aan bod – belicht met feiten die pas recent aan het licht zijn gekomen dankzij onderzoek van de auteurs – en wordt aangrijpend beschreven.

Wie de hele trilogie compleet wil hebben, kan ze nog steeds bestellen. Er zijn nog exemplaren verkrijgbaar van alle drie boeken. Maar wees er snel bij, want er komen geen herdrukken – en op = op!

Voor elk boek is een speciale bestelsite aangemaakt: