Home > F1 > F1 Mexico: Red Bull en Verstappen in zoutloze wedstrijd

F1 Mexico: Red Bull en Verstappen in zoutloze wedstrijd

Max Verstappen (Red Bull) heeft op dominante wijze de Grote Prijs F1 van Mexico-City gewonnen. Hij verbreekt door die zege twee records. Lewis Hamilton (Mercedes) leek door een andere strategie kans te maken op de overwinning, maar werd uiteindelijk tweede. Sergio Perez (Red Bull) mocht zijn Mexicaanse aanhang vanop het derde schavotje toewuiven.

Tekst: Jarne De Scheemaecker – Foto © Red Bull

Max Verstappen (Red Bull) verzilverde zijn pole positie en bleef aan de leiding na de eerste paar bochten. Lewis Hamilton (Mercedes) en Sergio Perez (Red Bull) gingen meteen voorbij George Russell (Mercedes). Charles Leclerc en Carlos Sainz (beide Ferrari) vulden het rijtje aan. Verstappen reed meteen een voorsprong van meer dan een seconde bij elkaar, maar Hamilton bleef de Nederlander op de hielen zitten.

Parade in ijle lucht

Veel inhaalacties waren er niet in het eerste deel van de race. Doordat het circuit meer dan 2200 meter boven de zeespiegel ligt, is de lucht veel ijler. De krachtbronnen hebben door de lage hoeveelheid zuurstof soms moeilijkheden om soepel te kunnen functioneren. De schrik zat er serieus in bij zowel de constructeurs als de coureurs.

Achteraan was er even een gevechtje tussen Pierre Gasly (AlphaTauri) en Lance Stroll (Aston Martin). De Fransman verremde zich tijdens zijn inhaalactie en ging samen met Stroll van het circuit. Hij haalde de Canadees wel in, maar de AlphaTauri-coureur kreeg even later vijf seconden straf voor de manier waarop hij Stroll voorbijging.

Verschillende strategieën bij leiders

Verstappen ging naar de medium banden nadat hij zijn zachte rubber tot op de draad had versleten. Met nog 45 ronden op de teller leek het onmogelijk voor de Nederlander om tot het einde doorgaan op de mediums. Hamilton, die op mediums gestart was, ging naar de harde band. Hij zag de pitstraat voor de laatste keer, zijn harde banden konden gemakkelijk tot het einde overleven. Zou Verstappen nog een keer extra moeten stoppen of kon de wereldkampioen zijn banden op meesterlijke wijze masseren.

Met nog een tiental ronden te gaan, begon Hamilton te twijfelen of ze de juiste strategie hadden gekozen. Verstappen leek niet meteen naar de pits te gaan en zat met een voorsprong van meer dan tien seconden in een spreekwoordelijke zetel. De wereldkampioen reed met groot gemak naar zijn veertiende overwinning van het seizoen, een overwinning die hem twee records opleverden. Hij is de coureur met de meeste overwinningen en meeste punten in één seizoen. Hamilton werd tweede en wacht nog steeds op zijn eerste zege van dit seizoen. Perez mocht als derde het podium op en werd als een held onthaald door de Mexicaanse menigte.

Verstappen komt op 416 punten te staan, een record dus. Sergio Perez neemt de tweede plek over van Charles Leclerc, die als zesde over de streep bolde. De Mexicaan heeft 280 punten, Leclerc staat op 275 punten. In het kampioenschap voor constructeurs blijft het spannend tussen Alpine en McLaren voor de vierde plek. McLaren komt dankzij een zevende en negende plek, en vooral door de opgave van Fernando Alonso, dichter bij Alpine. Het verschil bedraagt slechts zeven punten: Alpine op 153 punten, McLaren heeft er 146.

De volgende race is over twee weken in Brazilië.