Home > #Hoofdnieuws > F1: Red Bull bekent schuld en krijgt financiële en technische straf

F1: Red Bull bekent schuld en krijgt financiële en technische straf

De kogel is door de kerk: Red Bull is schuldig bevonden aan een inbreuk tegen het financiële reglement van de F1 met betrekking tot de budgetbeperkingen. Het team onder leiding van Christian Horner krijgt een boete van zeven miljoen dollar en bovendien mag de wereldkampioen bij de constructeurs 2022 in het komende seizoen 10% minder tijd in de windtunnel besteden.

Red Bull is dus wel degelijk schuldig aan een inbreuk tegen de reglementen en dat ondanks het feit dat Christian Horner zijn onschuld en dat van het team uitschreeuwde. Red Bull heeft uiteindelijk 1,8 miljoen dollar meer uitgegeven dan toegelaten, een onmiskenbaar voordeel op de piste. Gezien het ging om een inbreuk van minder dan 5% (op een totaal van 145 miljoen) en het feit dat Red Bull zijn straf aanvaardt, zijn er geen verdere sportieve consequenties, zoals een schorsing of verlies van punten.

Naast de financiële boete is er dus ook de beperking van de tijd die Red Bull mag doorbrengen in de windtunnel. Bovendien wordt het team al beperkt omdat het de wereldtitel heeft gewonnen, wat maakt dat de gecumuleerde straf uitkomt op 37% minder tijd voor de windtunnel vergeleken met de referentietijd.

Ondertussen is Christian Horner geëvolueerd van “we hebben niks gedaan”, tot een schuldbekentenis, een wat vreemde bocht… als hoofd van een bedrijf. Het team heeft zijn straf overigens aanvaard en zal niet in beroep gaan. In het bedrijfsleven, zou Horner vandaag naar nieuw werk op zoek zijn.

Aston Martin heeft ook een boete gekregen, maar daar bedraagt het amper 400.000 euro.