Home > #Hoofdnieuws > WRC Spanje: Ogier wint, Toyota is wereldkampioen

WRC Spanje: Ogier wint, Toyota is wereldkampioen

De WRC-rally van Spanje is al bij al makkelijk naar Sébastien Ogier gegaan. De Fransman was gewoon een klasse te sterk voor de concurrentie en controleerde op de slotdag de debatten. Voor Ogier is het de eerste zege in het nieuwe hybride tijdperk en zijn 55ste in zijn carrière. Zijn corijder Ben Veillas pakt zijn eerste zege in WRC. De zege van Ogier betekent meteen ook dat Toyota wereldkampioen bij de merken is. Thierry Neuville werd in zijn Hyundai tweede, pas zijn derde podiumplaats dit seizoen, naast zijn zege in Griekenland. Neuville is wel zeker van het eindpodium in het WK 2022.

Foto: © Toyota

In Spanje liet Sébastien Ogier nogmaals zien waarom hij achtmaal wereldkampioen is geworden. De Fransman was gewoon de sterkste gedurende de hele wedstrijd en won acht van de negentien proeven, meer dan wie ook. Op de slotdag gaf hij in de eerste twee proeven even wat tijd toe op Neuville, maar in de derde proef zette hij de puntjes op de ‘i’. In de Powerstage finishte de man uit Gap nog eens voor Neuville. Voor Ogier was het overigens de vierde zege in Spanje.

Thierry Neuville reed een degelijke wedstrijd, maar Ogier bleek net iets te sterk waardoor Neuville niet voor de derde maal in Spanje won. “We hadden iedere dag moeten starten, zoals vandaag, maar we hebben echt wel alles gegeven”, was de commentaar van de Belg aan de finish, die toch nog steeds met zijn Hyundai i20 worstelt.

Verder werd wereldkampioen Kalle Rovanperä nog derde, na een lekke band op zondagochtend en achter de jonge Fin pakte Hyundai de plaatsen vier en vijf, met Ott Tänak en Dani Sordo. De Est is goed op weg om vicewereldkampioen te worden, negen punten in Japan volstaan voor de tweede plaats in het WK, voor zijn Hyundai-teamgenoot Thierry Neuville, die zeker is van het brons. Jourdan Serderidis en Fred Miclotte werden in hun Ford Puma WRC 28ste.

Ondanks een tweede en derde plaats in het WK voor rijders, is de constructeurstitels dus toch voor Toyota. Voor de Japanners is het de zesde titel sinds 1993 en de tweede opeenvolgende. Voor Paul Nagle eindigt het WRC dan weer in Spanje, want hij stopt na een carrière van 18 jaar op het hoogste niveau. De 44-jarige Ier won vijf wedstrijden en reed vooral met Kris Meeke en Craig Breen.

In WRC2 was de zege voor Hyundai met de Fin Teemu Suninen, het duo Munster-Louka werd dertiende. De slotmanche van het WK vindt plaats van 10 tot en met 13 november.