Home > Moto > MotoGP Maleisië: Bagnaia wint maar titelstrijd gaat toch naar Valencia

MotoGP Maleisië: Bagnaia wint maar titelstrijd gaat toch naar Valencia

Het werden opnieuw nagelbijters van wedstrijden in het Maleisische MotoGP weekend met heel wat tactiek, strategie en geluksfactoren. Bagnaia kwam er als beste uit maar moet in Valencia nog twee punten gaan rapen om Quartararo definitief de das om te doen. In Moto2 zwaaide de strijd om de titel nog maar eens een geheel andere kant uit.

Foto: ©motogp.com

Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) pakte zijn voordeel in de start, waarbij hij van de negende naar de tweede positie ging. De strijd om de zege naar Jorge Martin en de Pramac Ducati brengen leek onmogelijk want Martin hield er een stevig tempo op na. Maar de “Martinator” bezegelde uiteindelijk zijn eigen lot toen hij de Ducati onderuit liet glijden. Meteen erfde Bagnaia de leiding maar hij kreeg de hele race lang de druk op zich van Enea Bastianini (Gresini Racing). “Bestia” was dan wel de outsider, maar hij leek vastbesloten zijn kansen te gaan. Heel wat overleg was er bij Ducati. Werd Gresini gevraagd om Bagnaia te laten gaan? Het was op de piste toch niet helemaal te merken want nadat Bastianini eerst de leiding overnam, en nadien weer verloor, bleef hij als een schaduw aan het achterwiel van Bagnaia.

De inzet was des te groter daar ook Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha) een goede start maakte en op de derde plaats kamp opzette. Hij kwam daar lang onder aanhoudende druk van Marco Bezzecchi en de Mooney VR46 Ducati. Als Bezzecchi Quatararo van het podium zou kunnen dringen, en Bagnaia zou winnen, dan was de titel een feit. Maat tegen de slotfase van de wedstrijd zat Bezecchi duidelijk doorheen zijn banden en moest de rol lossen. Het was nog steeds onduidelijk wat Bastianini van plan was, maar na enkele, toch wel zeer dichte, schermutselingen, ging Bagnaia toch als winnaar over de streep. Dat betekende voor Bastianini, dat zijn titelbod vandaag eindigde, net als dat van Aleix Espargaro (Aprilia Racing), vandaag slechts tiende na een moeilijke wedstrijd. Bagnaia gaat naar Valencia met de beste kansen, 23 punten los van Quartararo, en met nog 25 punten op de tafel. De zaken zijn nu zeer duidelijk: Quartararo moet winnen in Valencia en Bagnaia mag er geen twee punten halen.

Ogura morst met de kansen

In Moto2 zette Ai Ogura (Idemitsu Honda Asia) het hele weekend amper een voet verkeerd. De Japanner wilde dit weekend opnieuw profiteren van een Augusto Fernandez (Red Bull KTM), die op Sepang moeilijk zijn draai vond. Fernandez leek na de start niet te kunnen weg komen van de zesde plaats, een positie die hij tot de laatste rondes vasthield. Vooraan moest Ogura volgen achter Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team), die snel onderweg was. Maar ook in die omstandigheden maakte Ogura veel punten goed op Fernandez. En dan besliste de Japanner om voor de volle pot te gaan, remde Arbolino uit in de laatste ronde, maar ging met nog vijf bochten te gaan tegen het asfalt. Hij eindigde de wedstrijd met nul punten (!), Fernandez werd uiteindelijk afgevlagd als vierde en gaat nu opnieuw naar de leiding van het kampioenschap, ietswat tegen de gang van zaken in deze wedstrijd in. De beslissing valt ook hier in Valencia met Fernandez die met 9,5 punten voordeel aan een podiumplaats genoeg heeft om de titel te pakken, zelfs als Ogura wint.

In Moto3 stond de race in het teken van de strijd om het vice-wereldkampioenschap. Het was echter veteraan John McPhee (Sterilgarda Husqvarna) die een onwaarschijnlijke zege pakte vanuit een 22ste startpositie. Een hart onder de riem voor McPhee, de 28-jarige Schot, die volgens het reglement nu te oud is voor het Moto3 kampioenschap en dus volgend seizoen zijn heil elders moet zoeken. Sergio Garcia (Aspar GasGas) glipte met een derde plaats, terug naar de tweede positie in het kampioenschap.