Home > Moto > MotoGP Maleisië: Martin met nieuw rekord en pole

MotoGP Maleisië: Martin met nieuw rekord en pole

Jorge Martin reed in Sepang met de Prima Pramac Racing Ducati opnieuw een ronderekord aan flarden. Hij vertrekt morgen vanop pole terwijl de diverse titelpretendenten elk hun eigen problemen kenden. Eén ding moeten we toegeven: ze gingen allen voluit.

Foto: © motogp.com

In zijn eerste run greep hij net het ronderekord op de piste van Sepang, maar in een vastbesloten tweede run lukte hij toch de… 1’57″790. Naast hem vindt hij op zondag Enea Bastianini Gresini Racing Ducati, heel het weekend al in goede doen. En laten we niet vergeten dat Bastianini, met 42 punten achterstand op de puntenleider Bagnaia en nog 50 punten op de tafel, nog steeds een (weliswaar kleine) kans heeft op de titel. Marc Marquez lukte er in om een nukkige Repsol Honda toch nog op een derde startplaats te krijgen.

“En de titelstrijd dan?”, vraagt u zich wellicht af. Wel…. Fabio Quartaro droeg de gevolgen van een valpartij in de vrije trainingen, en moest op een andere motor starten dan zijn gewoonlijke machine. Maar na een eerste run, wisselde hij toch terug naar zijn vertrouwde motor. In een gooi naar een betere positie had hij een momentje en moest de run afbreken. Zijn nachtmerrie scenario kwam uit want hij vertrekt morgen pas als twaalfde! Francesco Bagnaia dan. Die was met de Lenovo fabrieks-Ducati goed op weg om de pole te betwisten van Martin, toen hij in bocht vier tegen de vlakte ging. Game over voor de Italiaan die morgen moet tevreden zijn met een negende startplaats. En Aleix Espargaro ging in zijn poging om zijn positie te verbeteren met de Aprilia ook nog tegen het asfalt in de slotminuut…in bocht vier!

Ogura grijpt zijn kansen

De Japanner Ai Ogura (Idemitsu Honda Team Asia) deed in de Moto2 kwalificatiesessie wat hij moet doen om zijn kampioenschapskansen te maximaliseren: hij haalde de pole. Ogura bleef onder alle omstandigheden koel en ziet morgen naast zich Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team) en Aron Canet (Flexbox HP40) op de eerste startrij. De de leider in de tussenstand, Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo), kan morgen de titel grijpen, maar de zenuwen maakten zich blijkbaar toch wat meester van de Spanjaard, die pas als zesde vertrekt. Onze landgenoot Barry Baltus (RW Racing GP) zal niet aan de start komen van de wedstrijd in Maleisië, een gevolg van een enkelblessure nadat hij in de eerste vrije training gisteren onderuit gereden werd door Aron Canet, die zijn rempunt miste in bocht 15 en Baltus raakte.

Vermelden we nog de pole in Moto3 voor Dennis Foggia (Leopard Racing), met naast zich de ploeggenoten Izan Guevara en Sergio Garcia van het Gaviota GASGAS Aspar Team.