Home > #Hoofdnieuws > WRC Spanje: Neuville leidt ondanks een olielek

WRC Spanje: Neuville leidt ondanks een olielek

In Spanje is de voorlaatste manche van het WK Rally of WRC 2022 van start gegaan. Na de eerste lus van de wedstrijd leiden Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe in hun Hyundai i20 WRC met een halve seconde op Sébastien Ogier en iets meer dan vier seconden op wereldkampioen Kalle Rovanperä, beide in een Toyota.

Foto: © Hyundai

De eerste proeven waren een kolfje naar de hand van wereldkampioen Kalle Rovanperä, die in zijn Toyota KP1 en KP2 won en dus ook de eerste leider van de wedstrijd was. Sébastien Ogier, uiteraard ook in een Toyota Yaris WRC nam het commando over in KP3, de langste proef van de ochtend, terwijl de verschillen erg klein bleven. Opvallend, in beide gevallen was Thierry Neuville (Hyundai) de runner-up, eerst achter de Finse wereldkampioen en vervolgens achter de Franse meervoudige wereldkampioen. Dat veranderde in de slotproef waar Neuville de snelste tijd neerzette, met de leiding als kers op de taart.

Thierry Neuville was na afloop van de ochtendlus niet ontevreden, maar dat was voor de crew een olielek ontdekte: “De bandenstrategie is niet makkelijk, de balans van de wagen is ok en ik denk dat we goed gereden hebben.” Neuville kon wel zijn weg naar het servicepark verderzetten.  

In de stand leidt Neuville dus voor Ogier en Rovanperä, met Ott Tänak (Hyundai), Elfyn Evans (Toyota) en Dani Sordo (Hyundai) op de plaatsen vier, vijf en zes. Tänak kreeg op de verbinding wel problemen met de alternator van de Hyundai. Ook Pierre-Louis Loubet (Ford) staat stil op de verbinding met een kleine brand.

Deze namiddag wordt een identieke lus afgewerkt, bestaande uit een tweede passage over de vier proeven van deze ochtend.