Home > #Hoofdnieuws > ELMS Portimão: zege voor Sarah Bovy in LM GTE, Prema wint en is kampioen

ELMS Portimão: zege voor Sarah Bovy in LM GTE, Prema wint en is kampioen

Iron Dames Sarah Bovy, Doriane Pin en Michelle Gatting leverden een prachtprestatie en wonnen met hun Iron Lynx Ferrari 488 GTE Evo oververdiend hun klasse. Louis Delétraz, Ferdinand Habsburg en Juan Manuel Correa zegevierden voor Prema Racing in LMP2 en Delétraz en Habsburg werden tevens kampioen in deze topklasse van de European Le Mans Series. Lichte regen zorgde voor delicate omstandigheden in Portugal.

(Foto: © Iron Dames)

De weersomstandigheden gaven een extra dimensie aan de vier uur durende wedstrijd. De race begon op een vochtige en verraderlijke piste waarbij de wagens op slicks stonden. In het laatste deel vielen er regelmatig druppels die het wederom niet makkelijk maakten bij het rijden met profielloze banden.

Het werd een schitterende overwinning in LM GTE voor de #83 Ferrari van het trio Sarah Bovy, Doriane Pin en Michelle Gatting! Ze finishen met een ruime voorsprong op de Oman Racing with TF Sport Aston Martin van Ahmad Al Harthy, Sam De Haan en Marco Sorensen. Toen er na een half uur een Full Course Yellow was, opteerde het team van de #83 om Sarah Bovy, in tegenstelling tot hun concurrenten, geen pitstop te laten maken. Het was echter niet enkel de strategie die het verschil maakte, maar ook het tempo en de foutloze stints van de drie dames aan boord van de roze Ferrari. Bovy had een 40-tal seconden voorsprong toen ze na ruim twee uur werd afgelost door Doriane Pin. Net op dat moment begon het te druppelen, maar Pin reed een indrukwekkende stint die resulteerde in een voorsprong van meer dan een ronde op hun dichtste concurrent. Michelle Gatting bracht de wagen naar de finish.

Voor Alessio Picariello werd het een wedstrijd in de achterhoede, nadat zijn Absolute Porsche al snel twee ronden achterstand telde. Een vijfde positie was voor Proton Competition en Christian Ried, Lorenzo Ferrari en Gianmaria Bruni voldoende voor de titel in LM GTE. Bovy en co werden derde in de eindstand.

Hoe verliep het in LMP2 en LMP3?

Prema Racing reed een uitstekende wedstrijd en behaalde niet enkel de zege, maar werd ook kampioen. Het was hun vierde overwinning op zes wedstrijden. Ze finishten met 49 seconden voorsprong op het trio Nicolas Jamin-Job van Uitert-Julien Canal van Panis Racing, die tevens vice-kampioen werden. Mühlner Motorsport diende al vroeg op te geven. Matthias Kaiser startte uitstekend voor het Belgische team en klom op naar de zevende positie tot hij na een half uur een aanrijding had met een LMP3. De wagen bereikte de pits, maar iets later was het toch over en uit voor de blauw-witte Oreca.

Guilherme Oliveira, Nicolas Pino en Charles Crews (Inter Europol Competition – Ligier) telden 19 punten voorsprong in LMP3 bij aanvang van dit slotweekend. Ze reden een groot deel van de wedstrijd aan de leiding, tot Pino een contact had met de Oreca 07 van Matthias Beche. De Ligier kon zijn weg verderzetten, maar zocht op minder dan een kwartier van het einde de pits op. Bij het verlaten van de pitlane had de LMP3 een aanrijding met de TF Sport Aston Martin, vermoedelijk door een technisch probleem. De overwinning en de titel gingen naar Malthe Jakobsen, Maurice Smith en Michael Benham met de Ligier van COOL Racing. Ondanks twee drive through penalty’s finishte de DKR Engineering Duqueine van Tom Van Rompuy, Sebastián Alvarez en Alexander Bukhantsov als zesde in zijn klasse.