Home > #Hoofdnieuws > WK en Euro RX: Kristoffersson wint ook op zondag in Spa, Vranckx tweede in RX2e

WK en Euro RX: Kristoffersson wint ook op zondag in Spa, Vranckx tweede in RX2e

In Spa werd op zondag de zevende manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross afgewerkt. Tevens was er de tweede dag in het kader van het FIA Europese kampioenschap rallycross en RX2e met respectievelijk Enzo Ide en Viktor Vranckx.

foto’s copyright Johan Dingenen en Lorenz Deschuyttere

In RX2e begon onze landgenoot Viktor Vranckx met een vierde tijd in reeks drie aan de laatste dag. Vervolgens won Vranckx zijn progressie race en ook zijn halve finale. De andere halve finale werd gewonnen door de Brit Patrick O’Donovan die na drie reeksen eerste was. O’ Donovan en Vranckx stonden naast elkaar in de finale waarbij O’Donovan vanop de pole iets beter wegkwam. Vranckx volgde in zijn spoor en jokerde als eerste om dan aan een inhaalrace te beginnen waarbij onze jonge landgenoot dicht genoeg leek te naderen om de winst binnen te halen wanneer O’Donovan zou jokeren. Die jokerde in de laatste ronde maar ondertussen maakte Vranckx een miniem foutje. Dat was voldoende om nipt tweede te eindigen achter winnaar Patrick O’Donovan. Toch doet Vranckx een goede zaak voor het kampioenschap. Voor het weekend was er een voorsprong van negen punten en die bedraagt nu veertien punten op de Zweed Isak Sjökvist die laatste eindigde in de finale. De rijders in deze eleketrische klasse hebben met Barcelona nog één wedstrijd voor de boeg. Vranckx over zijn finale: “Ik zat toch reeds met het kampioenschap in mijn hoofd en wilde vooral geen risico’s nemen. Ik wist dat ik met een eerste of tweede plaats een goede zaak zou doen, want Patrick O’Donovan was geen echte bedreiging voor de titel. Achteraf gezien wel jammer van het kleine foutje maar hopelijk kunnen we nu de titel vieren in Barcelona.”

Met Enzo Ide zagen we in het Euro RX1 een tweede Belg aan het werk. Die beleefde na een uitstekende zaterdag een zondag vol problemen. Er doken bij aanvang van reeks drie problemen met de koppeling op bij de Audi S1 waardoor de start niet vlot verliep. Vervolgens diende Ide op te geven nadat de Deen Ulrik Linnemann bij het opgaan van de Raidillon vol inreed op de achterkant van Ide’s Audi. Het team van EKS verving voor aanvang van de progressie race de koppeling maar tijd ontbrak en het euvel bleek niet helemaal van de baan. Ook in de progressie race lukte de start niet en de gehoopte vierde plaats om nog door te stoten naar de halve finale bleek niet meer te halen. “Mocht dat wel gelukt zijn zou er voldoende tijd geweest zijn om de Audi te herstellen“, gaf het team nog mee. Het was uiteindelijk de Zweed Anton Marklund (Hyundai i20) , reeds kampioen na Montalegre, die ook deze slotwedstrijd voor Euro RX1 wist te winnen. De Let Janis Baumanis werd derde en blijft zo tweede in het kampioenschap. De Fin Juha Rytkönen werd met een Hyundai i20 tweede.

In het wereldkampioenschap was de Zweed Johan Kristoffersson net als op zaterdag de winnaar. En daarmee heeft Kristoffersson reeds zes van de zeven verreden wedstrijden met winst afgesloten. In tegenstelling tot zaterdag wist Kristoffersson nu wel een reeks te winnen. De andere reeks werd gewonnen door zijn landgenoot Timmy Hansen. De halve finales werden daarna gewonnen door de Fin Niclas Grönholm en Johan Kristoffersson. In de eerste halve finale werd Timmy Hansen na een fout slechts vierde en dus was de finale weg voor hem. In de uiteindelijke finale kwam Johan Kristoffersson als beste weg en die stond zijn plaats niet meer af. Niclas Grönholm werd tweede en de Zweed Gustav Bergström derde.Kristoffersson heeft met 131 punten een wel erg comfortabele voorsprong van 41 punten op de Zweed Kevin Hansen.

Het wereldkampioenschap gaat voor de laatste double header eind oktober naar Barcelona waar de rijders van RX2e hun laatste wedstrijd rijden.

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
GSeries 2023: De Ridder en Vranckx op het podium
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet