Home > F1 > F1 Singapore: Sergio Perez van start tot finish

F1 Singapore: Sergio Perez van start tot finish

Sergio Pérez (Red Bull) heeft de Grote Prijs F1 van Singapore gewonnen. Na Monaco is dit zijn tweede overwinning van het seizoen. Charles Leclerc (Ferrari) werd tweede, ploegmaat Carlos Sainz mag als derde op het podium.

Foto: © Red Bull F1 – Tekst: Jarne De Scheemaecker

De start van de race werd door hevige regenval een uur uitgesteld. Toen de race uiteindelijk begon, had het al een uur niet meer geregend en startte iedereen op de intermediate banden op het al deels opgedroogde circuit. De start verliep zonder incidenten. Perez ging vanop de tweede startplek direct voorbij Leclerc en pakte de leiding. Max Verstappen (Red Bull) had een mindere start en zakte van de achtste naar de twaalfde plek.

Opdrogend circuit

Het stratencircuit droogde langzaamaan op waardoor sommige aan slicks begonnen te denken. De eerste die de overstap maakte was George Russell (Mercedes), die door het installeren van een nieuwe krachtbron vanuit de pits startte. De gok leverde uiteindelijk niets op, het was nog te nat op het circuit. Dertien ronden later zette Russell de snelste rondetijd neer op zijn slicks, het signaal voor andere teams om ook naar de droge banden te gaan. Bij McLaren wachtten ze wat langer om binnen te komen en dat leverde op. Tsunoda vloog uit de bocht en belandde in de bandenmuur, een safety car was het gevolg. Beide coureurs kwamen in de pits en verloren minder tijd. Norris kwam als vierde terug het circuit op, Ricciardo als zesde.

Safety cars en VSC’s alom

Een F1-race mag van start tot finish twee uur duren. Normaal is dat voldoende voor een GP af te werken, maar door de vele onderbrekingen was het onmogelijk om de volledige raceafstand te rijden. Twee safety car-periodes en drie VSC’s vertraagde het raceverloop. Een aftelklok was het resultaat. Bij een van de safety car-periodes zou Perez een inbreuk op de regels begaan hebben. De stewards noteerden het voorval en wachtten met hun beslissing tot na de race.

Pérez bleef voor de gehele race aan de leiding, maar werd constant onder druk gezet door Leclerc. Ook na hun pitstops bleven ze dicht bij elkaar. Leclerc bleef door het gebruik van zijn DRS-systeem dicht bij de Mexicaan, maar door een klein foutje verloor hij tijd en reed hij meer dan een seconde achter Pérez. De Red Bull-coureur wist ondertussen dat hij onderzocht werd door de stewards en dat er hem een tijdstraf boven het hoofd hing. Hij ging plankgas door de straten van Singapore en won uiteindelijk de race met een voorsprong van zeven en een halve seconde op Leclerc, die tweede werd. Hamilton zette Sainz lang onder druk, maar de zevenvoudig F1-wereldkampioen schoof in de 33e ronde van de baan. De Spanjaard werd derde. Verstappen kwam als zevende over de meet. De Nederlander is door zijn mindere resultaat mathematisch nog geen wereldkampioen. Volgende week krijgt hij in Japan nog een kans.

Verstappen komt op 341 punten en krijgt volgende week opnieuw de kans om voor de tweede keer wereldkampioen te worden. Leclerc blijft tweede met 237 punten. Pérez komt door zijn overwinning op 235 punten.