Home > #Hoofdnieuws > WRC Nieuw-Zeeland: Tänak leidt na de eerste dag

WRC Nieuw-Zeeland: Tänak leidt na de eerste dag

In Nieuw-Zeeland hebben de weergoden een behoorlijke rol gespeeld tijdens de eerste dag van de wedstrijd. Er was maar één man die meer dan één KP wist te winnen en dat was dé man in vorm in het WK: de Est Ott Tänak. De Hyundai-rijder leidt na zeven proeven met een miniem verschil van twee tienden van een seconde op de eerste Toyota-rijder en dat is Elfyn Evans. 

Foto: © WRC

Regen, geen, regen: het was een bijzonder zware eerste dag aan de andere kant van de oceaan, maar het is weer Ott Tänak die de leiding in handen heeft. De Est won KP4 en KP7, voldoende voor de eerste plaats in het klassement. Achter hem volgt een trio van Toyota, met Evans op twee, Ogier – deels zonder achtervleugel – op drie (+ 6,7 seconden) en Kalle Rovanperä (+7,2) op vier. Zij wonnen ieder ook één KP. Gus Greensmith won de overblijvende proef en is in zijn Ford vijfde, maar al op 43,8 seconden. Zijn teamgenoot Craig Breen is dan weer de enige opgever van de eerste dag. Breen ging van de baan op Colin’s Corner. 

Thierry Neuville volgt achter Greensmith en voor Oliver Solberg. Onze landgenoot ging onder meer tweemaal rond en deed voorlopig niet beter dan een vierde plaats in een KP: “Het was geen goede dag voor ons. Ik heb nog steeds niet 100 procent vertrouwen in de auto en we moeten aan een aantal dingen werken. In Griekenland voelde ik me comfortabel, maar in alle andere rally’s voelde het nooit goed genoeg om te pushen.” Het is voor Hyundai alleen maar te hopen dat de punten die Neuville van Tänak in Griekenland wegnam op het einde van het seizoen niet doorslaggevend zullen zijn… 

Vermelden we nog dat ex-WRC-winnaar en thuisrijder Haydon Paddon in zijn Hyundai leidt in WRC2. Vanavond om 21u08 start dag 2 van de wedstrijd, met opnieuw zes proeven. De laatste KP start om 5u24 zaterdagochtend onze tijd.