Home > #Hoofdnieuws > ELMS Spa: winst voor United Autosports, podiumplaatsen voor Van Rompuy, Bovy en Picariello!

ELMS Spa: winst voor United Autosports, podiumplaatsen voor Van Rompuy, Bovy en Picariello!

Tom Gamble, Duncan Tappy en Phil Hanson bezorgden United Autosports de zege in een spektakelrijke race. Ze hadden 23,508 seconden voorsprong op de Inter Europol Competition Oreca van Heinemeier Hansson-Fittipaldi-Scherer. Juan Manuel Correa, Louis Delétraz en Ferdinand Habsburg werden voor Prema Racing, in het zog van het Poolse team, derde. Na een veelbelovend begin viel de Mühlner Motorsport Oreca van onder meer Ugo de Wilde uit. Tom Van Rompuy en Sarah Bovy reden een prima wedstrijd en waren in strijd om de zege in respectievelijk LMP3 en LM GTE. Ze werden beide uiteindelijk tweede in hun klasse. Alessio Picariello mocht als derde op het podium in LM GTE.

De vier uur durende wedstrijd begon op een piste die hier en daar nog behoorlijk vochtig was. Alle wagens stonden op slicks dus dit was een delicate situatie voor de rijders die de start namen. Een foutloze wedstrijd en een homogeen rijderstrio met Tom Gamble, Duncan Tappy en Phil Hanson bezorgden United Autosports een eerste overwinning van het seizoen. De groen gele Inter Europol Competition Oreca startte achteraan, maar Fabio Scherer kon met een sterke openingsstint de wagen naar de kopgroep loodsen. Zijn teamgenoot Pietro Fittipaldi diende op het einde nog alles uit de kast te halen om Louis Delétraz af te houden bij de strijd om de tweede plaats. De van polepositie vertrokken COOL Racing Oreca van Kruetten-Ye-Lapierre streed om de koppositie tot ze halfweg door een lekke band tijd verloren met finaal een vijfde plaats als resultaat.

In Pro-Am besliste een sprintje tussen Alessio Rovera (AF Corse) en Will Stevens (Racing Team Turkey) bij het uitkomen van de Busstop-chicane over de winst, waarbij Stevens nipt won.

Matthias Kaiser nam een uitstekende start in de Oreca van Mühlner Motorsport en reed kort op de derde plaats. Hij was zevende toen Ugo de Wilde hem afloste. Niet veel later was er een aanrijding tussen de Rinaldi Ferrari en de Wilde op de Raidillon. De Belg ging rond, raakte gelukkig niet de bandenstapel en kon zijn weg verderzetten. De Oreca van het Belgische team had echter schade en een lekke band rechts achteraan. Hierdoor verloor het team twee ronden. Ugo de Wilde wist nadien een strak tempo te houden, maar op een uur van het einde werd de wagen in de box geduwd toen Thomas Laurent aan het stuur zat.

Delétraz, Habsburg en Prema Racing hebben met 24 punten voorsprong op Panis Racing de titel in LMP2 binnen handbereik.

Prachtige Belgische prestaties in LMP3 en LM GTE!

Uitstekende stints en een prima strategie brachten het DKR Engineering-trio Tom Van Rompuy, Sebastian Alvarez en Alexander Bukhantsov een mooie tweede plaats in LMP3. Tom wist zich in de openingsfase van zijn thuiswedstrijd even naar de tweede plaats op te werken en na de eerste pitstops nam hij zelfs de leiding. De zilver gerangschikte Nicolas Pino van de #13 Inter Europol Competition Ligier was in het middelste deel van de wedstrijd te sterk voor Bukhantsov en nam een beslissende voorsprong op de DKR Engineering Duqueine. Alvarez bracht de wagen van DKR naar de finish met iets meer dan een minuut achterstand op de Ligier van Charles Crews, Nicolas Pino en Guilherme Oliveira.

De Raidillon zou ook een hoofdrol spelen in de wedstrijd van Kessel Racing en Iron Dames. Sarah Bovy wist zich tijdens de openingsstint op te werken naar plaats twee, achter polesitter Conrad Grunewald in de Kessel Ferrari. De Amerikaan slipte in de snelle bocht en Sarah Bovy kon hem maar nipt ontwijken. Bovy en vervolgens Doriane Pin behielden nadien voor Iron Dames de leiding. Hun teamgenote Michelle Gatting kreeg de opdracht om de finale stint af te werken met een snelle Mikkel Jensen, de Peugeot-rijder uit het FIA WEC, achter zich. Jensen nam de leiding over van Gatting, maar de teamgenote van Bovy verloor haar landgenoot niet uit het oog. Ze eindigde uiteindelijk op acht seconden van de winnaars. Alessio Picariello (Absolute Racing – Porsche) vervolledigde met zijn teamgenoten Andrew Haryanto en Martin Rump het podium in LM GTE.