Home > Moto > MotoGP Japan: Marc Marquez meester op verregend Motegi

MotoGP Japan: Marc Marquez meester op verregend Motegi

Regen, regen en nog meer regen. Dat was zowat de samenvatting van de kwalificatiesessies voor alle categorieën- van het MotoGP-weekend. Marc Marquez zette zich met de Honda voor het eerst op pole sinds drie jaar.

Foto: © motogp.com

Marc Marquez is helemaal terug. Dat is nu wel duidelijk, want de meervoudige wereldkampioen maakte het beste van een natte Q2 sessie om zich op de pole te hijsen. En laten we wel wezen: zijn tijden werden tijdens de sessie amper bedreigd. De Q2 sessie volgde een al even natte pre-kwalificatie waarin Enea Bastianini met de Gresini Ducati tegen het asfalt ging, waarna de titelpretendent enkel nog de minuten kon aftellen en zich zag stranden op een vijfde tijd, en dat betekent morgen een vijftiende startplaats. De andere hoofdrolspelers dan met Aleix Espargaro (Aprilia Racing) het beste geplaatst op een zesde positie, Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha) als negende en Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo) als twaalfde.

Baltus met indrukwekkende tiende plaats

De MotoGP kwalificatie volgde op een onderbroken en lang uitgestelde Moto2 kwalificatie-sessie. Die werd stilgelegd met rode vlag toen een onweersbui het circuit blank zette. Er werd dan beslist de derde vrije training voor de MotoGP af te gelasten en de bui uit te zitten, zodat de kwalificaties gewoon konden doorgaan. Ook hier was één man dominant: Aron Canet (Flexbox HP40) Die zag zich eventjes bedreigd door Fermín Aldeguer (Beta Tools Speed Up) maar in een volgende run zette Canet orde op zaken. Pole van Canet, voor Aldeguer en voor Jake Dixon (Shimoku GASGAS Aspar Team). Onze landgenoot Barry Baltus reed een indrukwekkende natte kwalificatiesessie en plaatste de RW RAcing GP machine op de tiende startplaats.

Nog even meegeven dat in Moto3 er geen maat leek te staan op Sergio Garcia. De Spanjaard was op natte baan de hele tijd snel maar zette zijn beste ronde onder een gele vlag. En in de allerlaatste seconden was er dan Tatsuki Suzuki (Leopard Racing) die naar de pole sprong, voor de verrassende Scott Ogden (VisionTrack Racing Team) terwijl er slechts een derde plaats was weggelegd voor Sergio Garcia (Autosolar GASGAS Aspar Team) + 0.542