Home > #Hoofdnieuws > TotalEnergies Spa 24: Mercedes behaalt zijn vierde zege in een bijzonder goed bijgewoonde 74ste editie

TotalEnergies Spa 24: Mercedes behaalt zijn vierde zege in een bijzonder goed bijgewoonde 74ste editie

De zege in de 74ste editie van de TotalEnergies 24 Hours of Spa was voor het eerst sinds 2013 voor Mercedes-AMG. Het Duitse merk dankt zijn vierde zege in de klassieker van de Ardennen aan het trio Raffaele Marciello, Daniel Juncadella en Jules Gounon in de AKKODIS ASP Team Mercedes-AMG. Voor de Fransman is het de tweede zege in Spa, na 2017, voor de Italiaan en de Spanjaard is het de maidenzege in Spa. In de klassen waren de Belgen aan het feest met een zege voor Sarah Bovy in de Gold Cup en een derde overwinning van Louis Machiels in de Pro-Am Cup. Beide landgenoten doen dat in een Ferrari 488 GT3. Maar de grootste zege in de Ardennen was misschien wel voor de autosport, met 75.000 toeschouwers.

Foto: © SRO

Mercedes-AMG werd misschien niet meteen naar voren geschoven als absolute favoriet, maar gaandeweg werd duidelijk dat er met het Duitse merk toch wel moest rekening gehouden worden. De Mercedes-AMG GT3 verteerde de hogere temperatuur op zondag duidelijk beter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Porsche, en dat resulteerde niet alleen in een zege, maar vooral in een dubbel met Stolz-Schothorst-Götz op de tweede plaats in de kleuren van AMG Team Getspeed.

Achter Mercedes-AMG pakte de winnaar van vorig jaar Ferrari, een derde plaats dankzij Fuoco-Serra-Rigon, voor nogmaals Mercedes, met Engel-Buhk-Grenier en de snelste van de BMW M4, de ‘junior’ M4 van Harper-Verhagen-Hesse. De ROWE BMW M4 van Catsburg-Farfus-Yelloly werd zesde, voor de beste Belg, Laurens Vanthoor, met een zevende plaats. “Onze KCMG Porsche was duidelijk minder bestand tegen de hogere temperaturen op zondag en we hadden ook duidelijk problemen met de banden“, was de uitleg van de Limburger aan Autosportwereld.be

Verder in de top-10 vinden de JOTA Mclaren 720S, de tweede Iron Lynx Ferrari 488 GT3 en de Beechdean Aston Martin Vantage GT3 van de tweede Belg in de eindstand, Maxime Martin. Fred Vervisch reed een tegenvallende wedstrijd in het gezelschap van Valentino Rossi en Nico Muller en werd in de WRT Audi zeventiende.

Gold Cup: winst voor de Iron Dames

In de Iron Dames Ferrari 488 GT3 behaalden Sarah Bovy, Michelle Gatting, Rahel Frey en Doriane Pin een knappe zege in de Gold Cup. Ze werden achttiende algemeen en hadden in de klasse drie ronden voorsprong op de #33 Team WRT Audi van Ulysse De Pauw, Arnold en Maxime Robin en Ryuichiro Tomita. De Sky-Tempesta Mercedes van het kwartet Hui-Spinelli-Froggatt-Cheever eindigde op de derde plaats.

Pro-Am: de derde voor Louis Machiels na 2012 en 2014

Louis Machiels won aan de zijde van Andrea Bertolini, Alessio Rovera en Stefano Constantini de categorie Pro-Am. Ze hadden met hun AF Corse Ferrari 488 GT3 drie ronden voorsprong op de SunEnergy1 by SPS Mercedes van Baumann-Konrad-Habul-Ellis. Het kwartet Bamber-Bhirombhakdi-Hamon-Sathienthirakul stuurde een Porsche van Singha Racing Team TP naar de derde plaats. Alessio Picariello reed met zijn Herberth Motorsport Porsche een fantastische wedstrijd, maar hij moest op zondagmiddag opgeven.

Silver Cup: WRT redt de meubelen

Team WRT kende pech in Pro, maar wist zich van de zege in de Silver Cup te verzekeren met het trio Simmenauer-Goethe-Neubauer. Ook de tweede plaats was voor Audi met de #99 van Attempto Racing met Zug-Puhakka-Schöll-Aka aan het stuur. Tujula-White-Lappalainen bezorgden Emil Frey Racing en Lamborghini de derde plaats.

Onze landgenoot Baptiste Moulin werd met zijn Lamborghini Huracán GT3 van Vincenzo Sospiri Racing vierde en 21ste algemeen. Gilles Magnus en Nicolas Baert (Saintéloc Junior Team – Audi) moesten al vroeg opgeven. Ook de Boutsen Racing Audi van Benjamin Lessennes en de CMR Bentley van Nigel Bailly, Stéphane Lémeret en Maxime Soulet stonden in het lijstje met uitvallers.

Am

Tim Müller, George Kurtz, Valentin Pierburg en Reema Juffali (SPS automotive performance – Mercedes) zegevierden in Am en zo stond er naast de Iron Dames in de Gold Cup ook in deze klasse een dame op het hoogste podiumschavotje.