Home > #Hoofdnieuws > WRC Estland: Rovanperä pakt vijfde zege van het seizoen

WRC Estland: Rovanperä pakt vijfde zege van het seizoen

De Rally van Estland zit erop. Kalle Rovanperä (Toyota) kwam niet meer in de problemen en pakt zijn vijfde zege van het seizoen. Elfyn Evans (Toyota) werd tweede, Ott Tänak (Hyundai) derde. Thierry Neuville (Hyundai) werd vierde en staat nog steeds tweede in het WK-klassement.

Foto ©: Toyota GAZOO Racing

De op twee na laatste proef ging naar een Fin, maar niet naar Rovanperä. Het was Esapekka Lappi (Toyota) die net geen seconde sneller was dan Adrien Fourmaux (Ford). Ott Tânak werd derde. Neuville finishte als zevende op zeven seconden van Lappi. Ook in de voorlaatste proef pakten de rallypiloten nog weinig risico’s, met het oog op de powerstage. Zo won alweer Lappi de voorlaatste proef. Oliver Solberg (Hyundai) werd tweede, Takamoto Katsuta (Toyota) derde. Thierry Neuville werd vijfde. “Ik heb nul vertrouwen in deze omstandigheden met de auto. Het is ongelooflijk. We rijden als op ijs“, vertelde Neuville na de proef.

Ook in de powerstage stond er geen maat op Rovanperä. De jonge Fin was 22 seconden sneller dan Evans en pakt zo nog eens een extra vijf punten. Evans pakte er vier, Andreas Mikkelsen (Skoda) drie, Lappi twee en Katsuta één. “Ik kon vanaf één km na de start niets meer zien door een beslagen voorruit. Ik heb gewoon geprobeerd om het einde te halen”, vertelde Neuville na de powerstage.

Kalle Rovanperä wint zo al zijn vijfde rally van het seizoen. Met nog zes rally’s te gaan, is de Fin goed op weg naar zijn eerste wereldtitel uit zijn jonge carrière. Rovanperä had meer dan een minuut voorsprong op Elfyn Evans. Ott Tänak werd voor eigen publiek derde. Thierry Neuville werd vierde op bijna vier minuten van Rovanperä. “Het was weer geweldig. Met dank aan Jonne – het was een moeilijk weekend maar we hebben echt goed gereden. Dank aan het team en iedereen die de auto echt snel maakt – we hebben heel hard gewerkt tijdens de tests om competitief te zijn. En dank aan Akio [Toyoda] – het is geweldig om in het team te zitten en we zullen doorgaan om vooruit te gaan”, zei Rovanperä na de rally.

De tussenstand na zeven rally’s:

  1. Kalle Rovanperä (175 punten)
  2. Thierry Neuville (92 punten)
  3. Elfyn Evans (79 punten)
  4. Ott Tänak (77 punten)
  5. Takamoto Katsuta (73 punten)
  6. Craig Breen (60 punten)

Toyota staat steviger aan de leiding na een één-twee resultaat:

  1. Toyota (298 punten)
  2. Hyundai (211 punten)
  3. Ford (157 punten)

De volgende rally binnen drie weken is een thuiswedstrijd voor Rovanperä, want dan wordt er gereden in Finland.