Home > #Hoofdnieuws > FIA WEC Monza: het langverwachte debuut van Peugeot

FIA WEC Monza: het langverwachte debuut van Peugeot

Liefhebbers van uithoudingswedstrijden kijken vol ongeduld uit naar vrijdagnamiddag, wanneer de Peugeot 9X8 tijdens de eerste vrije training op het circuit van Monza zijn debuut in competitieverband zal maken. Peugeot is gebrand om een succesvol vervolg te schrijven op het verhaal van de 905 en de 908, die elk de 24 uur van Le Mans wisten te winnen. De rijders van dienst in Monza zijn Paul Di Resta, Mikkel Jensen en Jean-Eric Vergne op de wagen met #93 en Loic Duval, Gustavo Menezes en James Rossiter voor de bolide met #94.

(Foto’s: © Peugeot Sport – Stellantis)

Het laatste half jaar heeft Team Peugeot TotalEnergies een intens testprogramma afgewerkt op Europese circuits. De laatste weken werd met de simulator gewerkt om het energiemanagement van de hybride Peugeot 9X8 te evalueren en te finaliseren, maar werd ook op het Spaanse circuit MotorLand Aragón een testsessie van 36 uur afgerond, waarbij de grens van 15.000 testkilometers werd bereikt.

“Onze strategie voor Monza is heel eenvoudig”, aldus Olivier Jansonnie (technisch directeur van Peugeot Sport). “We geven het beste van onszelf, op een bescheiden en zelfverzekerde manier. Ons doel is duidelijk: zoveel mogelijk leren over elk aspect van de 9X8 in een competitieve omgeving. We zijn uiteraard benieuwd naar de verhouding met de andere wagens, maar we kijken er vooral naar uit om nu informatie te verzamelen die we alleen maar via het racen kunnen bekomen.”

“Monza is het begin van een nieuw tijdperk in uithoudingswedstrijden voor Peugeot Sport” vult Jean Marc Finot (directeur van Stellantis Motorsport) aan. “Ons doel is om te strijden voor overwinningen, terwijl we de mogelijkheden van onze elektrificatietechnologie demonstreren. In Italië nemen we het op tegen ervaren concurrenten, we blijven dus realistisch over de uitdaging die ons staat te wachten, maar we zijn gedreven, enthousiast en ambitieus.”

In 2007 maakte Peugeot met een overwinning tijdens de 1000km van Monza zijn debuut met de 908. Kunnen ze voor de verrassing zorgen en dit met de 9X8 herhalen? We weten het zondagnamiddag om 18u.

Uiteraard vinden we op de deelnemerslijst voor Monza beide WRT Oreca in LMP2, en in LM GTE Am neemt Sarah Bovy het met haar Iron Dames Ferrari 488 GTE Evo op tegen onder andere de Dempsey-Proton Racing Porsche 911 RSR – 19 van Jan Heylen.