Home > Rallycross > DIVERS > RallyX Nordic: Kristoffersson opent het beste

RallyX Nordic: Kristoffersson opent het beste

In het Zweedse Höljes werd vandaag de eerste wedstrijd van RallyX Nordic 2022 , het Scandinavische kampioenschap rallycross, afgewerkt. Het was de Zweed Johan Kristoffersson die uiteindelijk met de winst aan de haal ging bij de Supercars.

foto’s copyright Johnny Loix

Bij de Supercars zagen we met Enzo Ide (Audi) en Victor Vranckx (elektrische RX2e) twee landgenoten aan de start. Zij streden in een erg kwalitatief veld waarbij gerust mag worden gesproken van een mini wereldkampioenschap. Onder meer de Fin Niclas Grönholm (Hyundai), de Zweden Johan Kristoffersson (Volkswagen), Mattias Ekström (Audi) en Anton Marklund (Hyundai) nemen deel aan dit openingsweekend waarbij de eerste twee wedstrijden van RallyX Nordic worden afgewerkt.

Er worden bij een double-header drie kwalificatiereeksen afgewerkt waarbij drie rondjes worden gereden. Bij voldoende deelnemers, wat in Holjes het geval is, zijn er drie halve finales met telkens zes rijders. Daarbij gaan telkens de eerste twee door naar de ultieme finale.

Na drie reeksen was het Niclas Grönholm die helemaal bovenaan stond, hij werd gevolgd door de Noor Sondre Evjen (Audi) en Kristoffersson. Ide was tiende na een moeilijke dag in het verkeer en Vranckx 15de. Ide’s beste resultaat was een zevende reekstijd in heat twee. In de eerste reeks kreeg Ide overigens drie seconden straftijd voor het raken van een track marker. En Vranckx had het vooral in de start niet onder markt waarbij er duidelijk minder vermogen was dan bij de reguliere Supercars. Maar het gaat hier om een RX2e, niet om een elektrische Supercar. Wat rondetijden betrof moest de nog steeds maar 16-jarige Vranckx weinig onderdoen voor een aantal meer ervaren tegenstanders.

Enzo Ide mocht starten vanop de tweede rij in de eerste halve finale en volgde tot halfweg het duo Kristoffersson/Grönholm maar moest na twee rondjes opgeven. Het waren Kristoffersson en Grönholm die als één en twee eindigden en zo doorstootten naar de finale.
Sondre Evjen en Anton Marklund waren de eerste twee in de volgende halve finale en Mattias Ekström ging samen met Ole Christian Veiby door na de derde halve finale. Vranckx werd vierde in die laatste halve finale.
In de finale was het Johan Kristoffersson die zowat vijf ronden lang leidde, maar nadat de regerende wereldkampioen door de jokersectie kwam, was het Anton Marklund die nipt de leiding overnam en zo onderweg leek naar een knappe overwinning. Maar na de bekende jump begaf net voor de laatste bocht de ophanging van de Hyundai. Kristoffersson kon net profiteren om zo op de valreep de zege te behalen voor een ontgoochelde Marklund. Sondre Evjen mocht als derde mee op het podium.

Bij de Supercar Lites won de Zweed Kevin Eriksson, de Noor Jonas Dalseth Jacobsen won met een Volkswagen Polo in de tweewiel aangedreven klasse, bij de Crosscars won de Noor Thomas Eek Murstad en bij de Crosscar Junior won de Fin Lauri Halonen.

Zondag wordt de tweede wedstrijd van RallyX Nordic afgewerkt.