Home > Rallycross > DIVERS > RallyX Nordic: een podium voor Enzo Ide

RallyX Nordic: een podium voor Enzo Ide

In het Zweedse Holjes werd vandaag de tweede wedstrijd voor RallyX Nordic, het Scandinavische kampioenschap rallycross, afgewerkt. De aanwezigen kregen een mini wereldkampioenschap voorgeschoteld met ex- of regerend wereldkampioenen Mattias Ekström en Johan Kristoffersson die deelnamen aan deze seizoensopener van RallyX Nordic.

foto’s copyright Johnny Loix

Naast enkele wereldtoppers waren ook onze landgenoten Enzo Ide (Audi) en Victor Vranckx (RX2e) van de partij. Net als op zaterdag werden drie reeksen afgewerkt, gevolgd door drie halve finales en een finale.

Ide had nog een slecht gevoel op zaterdag, vertrouwde hij ons toe in de loop van zondag. Maar dat gevoel reed hij vlotjes weg op de tweede wedstrijddag. Dankzij een vierde tijd in de eerste heat, gevolgd door een vijfde reekstijd in de volgende reeks en daarna een zevende plek in de afsluitende heat stond Enzo Ide vierde na de reeksen.

Dat leverde hem met de Audi S1 van EKS een plekje op de eerste rij op in de eerste halve finale. Naast hem stond regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo). Ide stond zijn mannetje in de ruwe start en terwijl iedereen voor de jokersectie koos vervolgde Ide de normale route om in de tweede ronde ook voor de joker te kiezen. Bij het uitkomen van die jokersectie kon Ide aansluiten bij Kristoffersson en zo de tweede plek consolideren, goed voor een verdiende plek in de finale.
Uit de andere twee finales stootten de Fin Niclas Grönholm (Hyundai), de verrassend sterke Noor Thomas Bryntesson (Volkswagen Polo), de Zwitser Yury Belevskiy (Peugeot) en de Zweedse teamgenoot van Ide, Mattias Ekström, door naar de finale.

In de finale maakte Ide een geweldige start waarbij hij kon aansluiten bij het duo Kristoffersson/Ekström. Ook na zijn joker in ronde twee verloor Ide de derde plek niet aan de sterk rijdende Bryntesson. En zo mocht Ide even later mee naar het podium met winnaar Johan Kristoffersson en Mattias Ekström. Dat moet in elk geval vertrouwen geven voor het Europese kampioenschap dat volgende week in Hongarije begint.

Ook Victor Vranckx liet, rekening houdend met het tekort aan vermogen, mooie dingen zien tussen de Supercars met zijn RX2e. Daar waar hij in de start uiteraard telkens tekort kwam liet hij vaak rondetijden noteren die niet gek ver van die van de beste Supercar-rijders lagen.

Olier Eriksson (Supercar Lites), Elias Svensson (Crosscar), Mikael Uitto (Crosscar Junior) en Jonas Dalseth Jacobsen (2WD Open) waren de winnaars in de andere klassen.