Home > VAS > Rallysprint > VAS: Monteberg Rally met overvolle inschrijvingslijsten

VAS: Monteberg Rally met overvolle inschrijvingslijsten

In West-Vlaanderen is de wedstrijd al jaar en dag gewoon gekend als “De Monteberg”. Daarachter gaat een lange en zeer rijke geschiedenis schuil. Van de enige overblijvende nationale rallysprint, naar een louter regionaal evenement, van Short Rally naar Rally, van een tweedaagse met veel internationale aantrek naar een sterk eendaags evenement. En straks is er een jubileum te vieren: de 50ste editie van de “Monteberg”, die tegenwoordig voluit de Station Le Seau Monteberg Rally heet.

(persbericht)

Het belooft in alle geval een editie te worden om u tegen te zeggen. Eerst en vooral zal er weer gewoon publiek toegelaten zijn, zonder restricties en zonder reservaties vooraf. En ook de deelnemers staan te popelen om van start te gaan. De teller tikte deze week nog de 145 wagens aan, een ongeëvenaard succes. Tegenwoordig wordt de Monteberg Rally aangeprezen als een voorbereidingswedstrijd voor de enige echte hoogmis van het Belgische rallygebeuren: de Ypres Rally.

Jos The Boss

Eén naam lijkt de affiche van deze editie te domineren en dat is die van voormalig F1 coureur en “vader van”, Jos Verstappen. Hij komt kennis maken met het West-Vlaamse asfalt in voorbereiding op zijn deelname aan de WRC manche in Ieper. Dat doet hij met de Citroën C3 Rally2 van DG Sport. Een ex-F1 rijder op een top R5 wagen. Is de wedstrijd dan al vooraf beslist? Wel, neen, niet echt! Op de deelnemerslijst staan immers ook een zekere Davy Vanneste, die een thuisrally rijdt met zijn exemplaar van de DG Sport Citroën C3, net als streekgenoot Steve Bécaert en zijn Ford Fiesta R5 Evo2. Twee ernstige zegekandidaten. Voegen we daar ook nog de naam van Andy Lefevere aan toe? Die zal de BMW M1 de sporen geven en laten we wel wezen: Andy Lefevere kent de wegen en weet hoe aan een stuur te draaien. Jeoffrey Lerminez is ook van de partij, hij lijkt steeds beter overweg te kunnen met zijn Ford Fiesta Rally2 en Piet Declercq, nooit te onderschatten, viert zijn 60ste verjaardag met een deelname op een Skoda Fabia R5 van SXM. Aan die mix mag u dan nog een stevig contingent Mitsubishi Evo wagens toevoegen en een vloot aan krachtige BMW’s van alle maten en gewichten in handen van de West-Vlaamse specialisten van het betere glijwerk.

Op de inschrijvingslijst staan ook meer dan 30 wagens in de Divisie 1-2, waar Stefaan T’Joens steevast het etiket van topfavoriet krijgt opgeplakt, al moest hij de afgelopen wedstrijden al een paar keer de duimen leggen. Tenslotte is er ook een fel gesmaakt “historic” gedeelte. Daar neemt Paul Lietaer (wie anders?) het met zijn Opel Ascona 400 op tegen Stefaan Stouf met de Ford Sierra Cosworth 4×4 en tegen een heel peloton aan krachtige BMW M3 waaronder gerenommeerde namen als Pieter-Jan Maeyaert, Christophe Merlevede, Didier Van Wijnsberghe, Cedriek Merlevede en Bjorn Syx!

Dit is Poperinge

Poperinge heeft een zeer rijke geschiedenis, die zeer ver terug gaat in de tijd. Villa Pupuringa is de oudste schrijfwijze en dateert van omstreeks 850. Er werden sporen teruggevonden van vroege bewoning. Tijdens de Romeinse tijd werd een zijweg van een heerweg aangelegd die Kassel verbond met Poperinge en Aardenburg. De clerus en de lakennijverheid gaven Poperinge in de Middeleeuwen zijn aangezicht. Na de lakenindustrie keerde men zich naar de hoppeteelt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge, samen met Veurne, de enige Belgische stad die niet door de Duitsers werd bezet en aangezien het dus geen frontstad was, werd Poperinge ook wat gespaard. Het leidde ertoe dat Poperinge nu een zeer mooie en authentieke binnenstad kan presenteren aan de bezoekers. Dus of u nu interesse heeft in de Eerste wereldoorlog, het middeleeuwse Poperinge of de diverse nijverheden, u kan er vast uw gading vinden. Het Talbot House, het Hoppemuseum, de Grote Markt…het zijn maar een paar locaties die uw bezoek meer dan waard zijn.

MONTEBERG RALLY

  • Wanneer? zondag 8 mei 2022
  • Wie? Superstage VZW, Korte Torhoutstraat 35 – 8900 Ieper
  • Waar? Poperinge, met wedstrijdcentrum in de gebouwen van de Technische Dienst Poperinge, Ouderdomseweg 9B, 8970 Poperinge Het servicepark ligt aan de ring van Poperinge De eerste deelnemer vertrekt zondag 8 mei om 7u50 aan de start van de eerste klassementsproef, Busseboom. Er zijn ook passages op de klassementsproeven van de Monteberg en Dikkebus.
  • Wat? Tweede manche van het VAS Regionale kampioenschap rally en Historic rally en diverse provinciale kampioenschappen
  • info Superstage vzw, 057/44 63 57, office@ypresrally.com