Home > #Hoofdnieuws > Le Mans 24: 186 rijders, zes Belgen

Le Mans 24: 186 rijders, zes Belgen

De ACO heeft de deelnemerslijst voor de 24 uur van Le Mans bekend gemaakt. De lijst omvat 62 wagens en dus 186 rijders, waaronder zes Belgen en één Belg op de reservelijst. De 24 uur van Le Mans vindt op 11 en 12 juni plaats.

Zes Belgen, dat zijn er twee minder dan 2021, toen acht Belgen aan de start verschenen. In LMP2 vinden we Jean Glorieux bij het Luxemburgse DKR Engineering, uiteraard met een Oreca 07 – Gibson. WRT zet drie dergelijke wagens in, waaronder één voor Dries Vanthoor. De broers zijn weer beide in Le Mans, met Laurens in één van de beide officiële Porsche in LMGTE Pro, het laatste seizoen voor deze categorie. Tot slot doen Sarah Bovy (Iron Dames Ferrari), Adrien De Leener (Hardpoint Motorsport Porsche) en Jan Heylen (Dempsey-Proton Porsche) het in LMGTE Am. Alessio Picariello (Absolute Racing) staat voorlopig op de reservelijst.   

Verder kunnen we de deelnemerslijst samenvatten in enkele opvallende cijfers:

62

Dit is het aantal auto’s dat op 11 en 12 juni zal deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. Het deelnemersveld omvat vijf auto’s in de Hypercar-categorie, 27 in de LMP2, zeven in LMGTE Pro en 23 in LMGTE Am.

35

Dit is het aantal auto’s dat zal worden uitgerust met Michelin-banden.

27

De bandenfabrikant Goodyear zal 27 auto’s uitrusten, die allemaal zullen uitkomen in de LMP2-klasse.

13

Dit is het aantal nationaliteiten in de teams. De twee meest vertegenwoordigde naties zijn Groot-Brittannië en Frankrijk met elk acht teams, gevolgd door de VS met zeven. Duitsland volgt met vijf teams.

9

Op de inschrijvingslijst staan negen grote merken: Toyota (twee GR010-Hybrid), Oreca (zesentwintig Oreca 07-Gibson), Ferrari (zestien 488 GTE Evo), Porsche (negen 911 RSR-19), Glickenhaus (twee 007 LMH), Alpine (één A-480-Gibson), Chevrolet-Corvette (twee C8.R), Aston Martin (drie Aston Martin Vantage AMR) en Ligier (één JSP217-Gibson).

8

In de LMP2-categorie zijn er acht teams met een mix van amateur- en professionele rijders (Pro/Am): DKR Engineering, TDS Racing X Vaillante, Nielsen Racing, CD Sport, Ultimate, Graff Racing, ARC Bratislava en AF Corse.

7

Er zijn zeven voormalige winnaars in het algemeen klassement:

  • Sébastien Buemi (drie overwinningen), Toyota Gazoo Racing
  • Brendon Hartley (twee overwinningen), Toyota Gazoo Racing
  • Romain Dumas (twee overwinningen), Glickenhaus Racing
  • Mike Conway (één overwinning), Toyota Gazoo Racing
  • Kamui Kobayashi (één overwinning), Toyota Gazoo Racing
  • José María López (één overwinning), Toyota Gazoo Racing
  • Nick Tandy (één overwinning), Corvette Racing.

6

Het aantal vrouwen dat aan de start zal staan van deze 90ste editie. De #85 Iron Dames Ferrari 488 GTE Evo zal opnieuw worden toevertrouwd aan een volledig vrouwelijke crew met Rahel Frey, Michelle Gatting en Sarah Bovy. Drie gemengde bemanningen zijn ingeschreven. In de Oreca 07-Gibson #1 van het Richard Mille Racing Team zal Lilou Wadoux team vormen met achtvoudig wereldkampioen rally Sébastien Ogier en Charles Milesi. Sophia Floersch zal de #47 Oreca van Algarve Pro Racing besturen, terwijl Katherine Legge de Porsche 911 RSR-19 van Hardpoint Motorsport zal besturen.

4

Dit is het aantal teams dat voor het eerst aan de 24 uur van Le Mans zal deelnemen. Het zijn: Prema Orlen Team (Oreca 07-Gibson #9), Vector Sport (Oreca 07-Gibson #10), CD Sport (Ligier JSP217-Gibson #27) en Hardpoint Motorsport (Porsche 911 RSR-19 #99).