Home > Circuit > Road To F4: Balota en Rillaerts slaan meteen toe

Road To F4: Balota en Rillaerts slaan meteen toe

Aan het eind van het seizoen zullen zes Belgische karters deelnemen aan de finale voor het volgende Stuurwiel van het RACB National Team, onder het vaandel ‘Road to F4’. Die rijders worden geselecteerd uit de IAME Series Benelux en de BNL Karting Series. Na de eerste wedstrijd van beide kampioenschappen zijn Sam Balota en Kaï Rillaerts de eerste leiders in de tussenstand.

(persbericht)

Road To F4 is nu helemaal gelanceerd! Eind maart begon de IAME Series Benelux op de Karting des Fagnes in Mariembourg en half april was het de beurt aan de BNL Karting Series, op Karting Genk. Uiteraard hebben beide kampioenschappen een eigen rangschikking, maar ze staan dit seizoen wel allebei in de schijnwerpers. Zowel in de categorie X30 Senior als in Senior Max zullen de drie beste Belgen geboren tussen 1 januari 2005 en 31 december 2007 voor de finale van het RACB National Team Stuurwiel worden uitgenodigd. Eén onder hen mag dan in 2023 in de kleuren van het RACB National Team het volledige Franse F4-kampioenschap afwerken.

Nadat hij in 2020 en 2021 de titel van vicekampioen wist te veroveren behoorde Sam Balota uiteraard tot de favorieten in de X30 Senior-klasse. Van het dozijn IAME Series-Benelux die zich ook voor Road to F4 hebben ingeschreven bleek hij bij de seizoensopener het best uit de hoek te komen. Met in totaal 96 rijders aan de start belooft de X30 Senior-klasse dit jaar een heel bewogen verloop te kennen. Zowel na de kwalificatiemanches als na de finale (die hij als tweede algemeen afsloot) wist de Antwerpenaar bij de Belgen die aan de leeftijdscriteria voor Road to F4 beantwoorden het hoogste aantal punten te scoren. In de voorlopige tussenstand gaat hij Yani Stevenheydens en Noah Maton vooraf. Met nog vier manches te gaan, de volgende gaat op 22 en 23 april door op het circuit van het Franse Ostricourt, hebben hun tegenstanders nog voldoende gelegenheid om zich richting de belangrijke top 3 te knokken. Dan denken we in de eerste plaats aan Mathys Fagbemi en Nathanaël Den Hondt, die in Mariembourg nogal wat pech kenden.

Op Karting Genk zorgde Kaï Rillaerts voor ophef door de Senior Max-klasse van de BNL Karting Series met kop en schouders te domineren. In een internationaal startveld van 67 rijders veroverde hij de pole positie, wist alle kwalificatiemanches te winnen en op Paaszondag ging hij ook bij beide finales als eerste over de streep. Uiteraard leidt Rillaerts nu ook de Road to F4-tussenstand, voor Martijn Geyskens en Rhune De Breucker, die elk een keer tweede finishten. De tweede wedstrijd van de BNL Karting Series gaat op 2 en 3 juli door in Mariembourg. Robbie Stordeur en Loris Coisman, die de huidige top 5 vervolledigen, zullen vast van plan zijn om zich daar bij de kandidaat-finalisten voor het RACB National Team Stuurwiel te plaatsen. Kunnen zij de hiërarchie veranderen? We kijken uit naar het vervolg!

Kalender Road to F4

25-26/03 : Round 1 IAME Series Benelux : Mariembourg
15-17/04 : Round 1 BNL Karting Series : Genk
22-23/04 : Round 2 IAME Series Benelux : Ostricourt
24-25/06 : Round 3 IAME Series Benelux : TBC
01-03/07 : Round 2 BNL Karting Series : Mariembourg
19-20/08 : Round 4 IAME Series Benelux : Genk
23-24/09 : Round 5 IAME Series Benelux : Mariembourg
30/09-02/10 : Round 3 BNL Karting Series : Genk