Home > F1 > F1 Australië: reacties na vrijdag

F1 Australië: reacties na vrijdag

Het F1-circus is dit weekend geland in Australië. Na drie jaar zonder Grand Prix is er een uitgelaten sfeer in Melbourne. Ferrari begon het weekend met verder te surfen op het goede begin van het seizoen en heeft met Carlos Sainz en Charles Leclerc twee keer de absolute toptijd neergezet.

Foto: © Ferrari

Ferrari – Ondanks het feit dat Ferrari voor het weekend zei dat Melbourne het team niet ging liggen, begon het weekend sterk voor het team uit Maranello. Leclerc zegt wel dat het nog niet helemaal volgens plan gaat en dat hij nog moet verbeteren: “De eerste sessie ging minder van mijn kant, maar in de tweede vrije training kon ik mijn tijden verbeteren en bovenaan eindigen. Toch moet ik nog verbeteren want ik heb niet het gevoel dat iemand zijn absolute toptijd vandaag heeft neergezet”.

Red Bull – Max Verstappen is dan erg blij met vandaag, ook al stond hij nooit bovenaan de tabellen: “Het was een erg productiever dag en de aanpassingen aan het circuit vallen goed uit want je kan verschillende bochten harder aanvallen. Op het einde van de tweede sessie hadden we pas een goede opstelling gevonden, maar ik hoop morgen de kloof met Ferrari te dichten”, aldus de Nederlander.

Mercedes – Mercedes bracht verrassend genoeg geen enkel nieuwe upgrade naar Melbourne. Het team wou kijken waar het uitkwam dit weekend, maar dit was niet al te best voor de Silver Arrows. Alleen in de eerste vrije training kon het team met Lewis Hamilton de top 10 halen. “We probeerden verschillende zaken aan te passen aan de wagen, maar niks leek te helpen. Het is erg frustrerend dat je het gevoel krijgt een goede ronde te rijden en dan meer dan een seconde verliest op de leiders” zegt Hamilton. Ook zijn teamgenoot George Russell is niet blij met de stand van zaken bij Mercedes. Hij laat weten: “We staan helemaal niet waar we willen. We hebben het gevoel de beste setup te gebruiken en toch geraken we niet binnen de seconde van de Ferrari, de komende uren zullen we moeten kijken of we toch niks kunnen veranderen en sneller te gaan.”

Alpine – Ondanks een spin van Fernando Alonso verliepen beide sessies goed voor het Franse team. Met in de tweede sessie een vierde en zesde tijd lijkt de Alpine de uitdager te zijn voor Red Bull en Ferrari dit weekend. De Spanjaard vertelde: “In de eerste vrije training hadden we een klein oponthoud, maar voor de rest verliep de dag goed voor ons. Ik heb nu met twee verschillende wagens op de baan gereden (gisteren reed Alonso met een supercar in Melbourne) en de aanpassingen zijn erg positief. Ik weet niet of er meer zal worden voorbijgestoken, maar dat zullen we zondag wel zien.”

McLaren – Het lijkt een goed weekend voor McLaren te worden als we het vergelijken met de eerste twee races. Beide rijders konden steeds in de top 10 eindigen en hopen hiermee zeker op een Q3-plaats tijdens de kwalificatie morgen. Voor Daniel Ricciardo is het zijn thuisrace en hij is blij dat het op dit moment goed gaat: “Ik heb vertrouwen in mezelf en de wagen dus het kan alleen nog maar beter worden dit weekend en de rest van het seizoen. Het is altijd fantastisch om hier naartoe te komen en nu zeker met de aanpassingen,” aldus de Aussie.

Alfa Romeo – Bij Alfa zijn er gemixte gevoelens. Valtteri Bottas is sterk bezig met een tiende en zevende plek, maar voor Zhou Guanyu is het tweemaal plaats vijftien geworden, hij heeft wel het excuus dat het zijn eerste keer is dat hij in Australië racet. De Fin zegt hierover: “Ik he been realistisch gevoeld dat ik mijn Q3-streak zal kunnen behouden hier in Melbourne. Als we de juiste afstelling hebben lijkt een top tien startplaats zeker haalbaar.”  Voor Zhou kan het weekend alleen maar beter gaan: “Ik heb veel in de simulator gezeten voor deze baan, maar het is pas als je er echt op rijdt dat je hem gewoon geraakt. Een nieuwe baan leren kennen is altijd moeilijk, maar de wagen heeft potentieel dus ik hoop op een goede race zondag,” zegt de Chinees.

AlphaTauri – Het team reed vandaag wat in de schaduw. Pierre Gasly en Yuki Tsunoda haalden geen toptijden, maar bengelden ook niet onderaan. Ze focusten zich vooral op ronden rijden en de nieuwe lay-out leren kennen. Net zoals Zhou is het voor Tsunoda de eerste keer dat hij in Melbourne rijdt. “Ik heb veel vertrouwen in de wagen. Het is de eerste keer dat ik hier rij en ik heb het gevoel dat het goed ging. Er zijn nog zaken die ik kan verbeteren, maar er is nog morgen en zondag om dat te doen,” zegt de Japanner.

Aston Martin – Sebastian Vettel had zijn begin van het seizoen toch wat anders voorgesteld. Eerst miste hij twee races door COVID en nu moest hij na 45 minuten zijn wagen aan de kant zetten, door een brandje. Hierdoor moest hij de tweede vrije training ook aan zich voorbij laten gaan. Tot overmaat van ramp, keerde hij zelf op een scooter terug, maar hij deed dit op het circuit en ondanks het applaus en gejuich van het publiek, hierbij overtrad hij wel een regel dat geen enkel voertuig zonder toestemming op de baan mag zijn vijf minuten na het stoppen van een sessie (het uitvallen van Vettel zorgde voor een rode vlag). Hiervoor kreeg hij een boete van €5000. “Het is jammerlijk op FP1 zo te moeten eindigen en niet te kunnen deelnemen aan de tweede sessie. Het zijn belangrijke dagen voor mij omdat ik de eerste races moest missen en omdat het een nieuwe lay-out is. Toch zijn er wat positieve dingen, de wagen voelt goed en ik ben iemand die snel leert dus hopelijk is het morgen allemaal weer vergeten,” aldus de Duitser.

Haas – Het Amerikaanse team toonde haar kaarten nog niet. Ook kwam er nog eens bij dat Kevin Magnussen in het begin van de ochtend ziek was, maar toch fit genoeg om deel te nemen aan beide sessies. Teambaas Guenther Steiner wist dit te zeggen: “Het was niet de perfecte dag voor ons. We hadden verschillende problemen, maar gelukkig ging FP2 beter dan FP1. Dat Kevin ziek was hielp ook al niet en voor Mick (Schumacher) was er een probleem met de vering van de wagen. Hopelijk is morgen beter.”

Williams – Bij Williams verliep het niet goed, beide wagen waren weeral achteraan te zien en hebben het nog steeds moeilijk met de nieuwe regels.

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
FIA WEC 2023: Toyota favoriet na testdagen, Cadillac en Porsche outsiders
FIA WEC Sebring: een vooruitblik op Hypercar – deel 2 met Porsche, Ferrari, Cadillac en Vanwall
F1 Bahrein: Red Bull en Aston Martin in de wolken, Ferrari en McLaren in dal