Home > Electric > Formule E: zeven grote merken bekend voor derde generatie-wagens

Formule E: zeven grote merken bekend voor derde generatie-wagens

Het Formule E-seizoen is nog maar twee races ver, maar toch wordt er al reikhalzend uitgekeken naar volgend jaar. Vanaf 2023 komen de derde generatie wagens in actie tijdens de wedstrijden en zeven van de grootste merken ter wereld hebben zich al aangemeld bij de FIA om met die wagens te rijden.

foto: ©FIA

DS Automobiles, Jaguar, Mahindra Racing, Maserati, NIO 333, Nisan en Porsche dat zijn de zeven merken die al hebben gezegd deel te nemen aan het FIA Formula E-seizoen van 2023. Volgend jaar veranderen de wagens compleet om de snelste en lichtste Formule E-wagens te worden. Mohammed Ben Sulayem, president van de FIA, is blij met zulke grote namen: “We zijn trots om te kunnen zeggen dat zeven van de grootste merken ter wereld in de derde generatie van het ABB FIA Formula E World Championship zullen zitten. We kijken er naar uit om ze tegen elkaar te zien vechten op de baan voor overwinningen,” zegt Ben Sulayem. Volgens Jamie Reigle, CEO Formule E, is dit alleen maar goed voor de sport: “Het is fantastisch om zoveel grote namen mee te laten doen in het kampioenschap. Deze derde generatie wagens zullen het straatracen naar een totaal ander niveau tillen en ze zullen helpen om ook andere kampioenschappen efficiënter en zuiniger te doen werken,” aldus Reigle.

De veranderingen

Grote veranderingen zijn onder andere dat 40% van de aandrijving tijdens een race zal komen van het remmen tijdens de race. De wagen zal zo gemakkelijk opladen  dat er minder energie van buitenaf nodig zal zijn. Ook zal er voor het eerst een dubbele aandrijving in de wagen zitten. Één vooraan van 250 kW en één achteraan van 350 kW, zo zal de wagen bijna dubbel zo krachtig zijn dan die van de tweede generatie. De wagens zullen dankzij hun motor van 350 kw topsnelheden van 320 km/h kunnen halen en dit staat gelijk aan een 470 pk internal combustion engine.

De wagen voor 2023 zal op 28 april tijdens het Monaco E-prix-weekend aan de wereld worden getoond. De volledige lijst van teams die zullen meedoen, zal in de loop van 2022 bekend worden.