Home > VAS > Rittensport > VAS: Trimard Classic dit weekend

VAS: Trimard Classic dit weekend

De Trimard Classic is, met zijn derde editie, een van de jongere wedstrijden op de VAS kalender. In het weekend van 2 en 3 april richt All Car Promotions vzw opnieuw deze goed gesmaakte wedstrijd in. De plaatsen, die zijn beperkt want er worden slechts 65 wagens toegelaten tot de wedstrijd.

(persbericht)

De ploeg van All Car Promotions komt niet geheel onbeslagen op het ijs: ze kennen het klappen van de zweep, zowel in de rol van inrichter als van deelnemer. De Trimard Classic is een VAS-Marathon wedstrijd en zal opnieuw Madonna, deelgemeente van Langemark, als zenuwcentrum hebben. De discipline Marathon richt zich op de adepten van navigatiewedstrijden voor wie het allemaal ietsje meer mag zijn. De wedstrijd, verreden via roadbook over een geheim parcours, is hier verdeeld over twee dagen. Het volledige traject beslaat dan ook ongeveer 600 kilometer. Inschrijven kan in de klassen Expert (voor gevorderden) of Touring (voor de minder ervaren deelnemers). De wedstrijd wordt verreden over de openbare weg en de wegcode moet dan ook ten alle tijde worden gevolgd. De winnaar wordt diegene die het meest correct de roadbook van de organisatie volgt en die zo strafpunten weet te ontlopen. Er zal uiteraard een winnaar zijn in het algemene klassement en binnen de klassen, maar weet dat in de Trimard Classic ook de “pechvogel van de wedstrijd” in de prijzen valt. Een aardig idee!

De “trimards”

Hoe deze wedstrijd aan zijn naam komt is een interessant verhaal. In het centrum van Madonna (of “de madoine” in het West-Vlaams) staat een standbeeld van een “trimard”. Het waren een soort van seizoensarbeiders. De industrialisering en de groeiende internationale marktvorming zorgden in de 19de eeuw voor een toenemende werkloosheid. Het leidde tot het fenomeen van de seizoens- en grensarbeid waarbij vele West-Vlamingen campagnes deden in de bietenteelt, de vlasteelt, de landbouw en zelfs de wijnbouw. De “trimard” kreeg echter een negatieve bijklank. De mannen waren dikwijls maanden van huis weg, hadden soms elders nog een minnares of keerden jarenlang niet terug naar hun officiële woonst. Ze werden gezien als gelukszoekers die hun heil zochten in Frankrijk of als zwerver. In de Westhoek staat een trimard nog altijd voor een reiziger, zwerver of vagebond…

Langemark is eveneens een van de frontgemeentes met een diepe band met “de groote oorlog”. Er zijn in de streek dan ook veel monumenten en soldatenkerkhoven. Het Duitse kerkhof is een bezoek meer dan waard.

TRIMARD CLASSIC

  • Wanneer? zaterdag 2 april en zondag 3 april 2022
  • Wie? All Car Promotions vzw (Burgemeester Danneelstraat 55, 8500 Kortrijk)
  • Wat? Wedstrijd voor de “Marathon Challenge 2022” van de Vlaamse Autosportfederatie en diverse provinciale kampioenschappen (PAK)
  • Waar? Madonna (Langemark), Zaal ’t Buskantje, Klerkenstraat 134, Langemark- Poelkapelle met om 8u30 de start van de eerste wagen en vanaf 17u30 de voorziene aankomst.
  • Info? trimardclassic@gmail.com , www.trimard-classic.be
    Deelnemers op heden 73 voorinschrijvingen