Home > F1 > F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Mercedes

F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team Mercedes

Op 20 maart begint het nieuwe F1-seizoen weer en Bahrein is net zoals vorig jaar de seizoensopener. We zetten alles wat je moet weten over de teams in een beknopt overzicht. Eindigen doen we met de winnaars van vorig seizoen Mercedes-AMG Petronas Formula One Team.

Foto’s© Mercedes AMG

Wanneer een team voor het achtste jaar op rij de constructeurstitel wint, zou u denken dat het een geslaagd seizoen was. Voor Mercedes is dat niet zo, het team heeft één grote kater aan vorig seizoen overgehouden en dat is het verliezen van de rijderstitel aan Max Verstappen. Lewis Hamilton blijft dus steken op zeven wereldtitels, evenveel als Michael Schumacher. De Brit was er zo van aangedaan (zeker als je weet dat vijf ronden voor het einde van de laatste race de wereldtitel naar Hamilton ging gaan), dat hij pas in februari (twee maanden na het einde van het seizoen) iets van zich liet horen op sociale media. Tot die tijd was het niet duidelijk of hij nog ging verder gaan in de F1. Dit seizoen zal hij niet alleen moeten opboksen tegen Verstappen en co, maar ook tegen een nieuwe teamgenoot. Na vijf seizoenen Valtteri Bottas naast hem te hebben, komt jonge Brit George Russell het team vervolledigen. Bottas had zijn slechtste jaar in een Mercedes en straalde geen vertrouwen meer uit. Daarom kiest het team voor een nieuwe wind met Russell. Na drie sterke jaren bij Williams mag hij meevechten voor overwinningen, de constructeurstitel en misschien zelfs een eigen rijderstitel.

Geschiedenis

Het Mercedes dat we vandaag de dag kennen is de opvolger van het one-season-wonder Brawn GP. In 2010 stapte het team terug in de F1, na haar twee eerste seizoenen in het prille begin. In 1954 en 1955 haalde Mercedes twee wereldtitels met Juan Manuel Fangio, daarna verdween het Duitse merk tot 2010. Michael Schumacher maakte een verrassende comeback in de sport door drie seizoenen bij het team te rijden. Zijn teamgenoot en mede Duitser Nico Rosberg was wel de persoon die voor de punten zorgde in het team. Hij zorgde voor het eerste podium al na drie races in Maleisië en in China en Silverstone deed hij dat kunstje over in het eerste seizoen. Op een eerste overwinning was het wachten tot 2012, Rosberg won toen in China.

In 2013 kwam Lewis Hamilton aan boord en vanaf 2014 domineerde Mercedes de sport volledig. De duo’s Hamilton – Rosberg (2013-2016) en Hamilton – Bottas (2017-2021) wonnen sinds 2014 ieder jaar de dubbel, enkel vorig jaar won Max Verstappen de rijderstitel. Dit jaar wil Mercedes met het duo Hamilton – Russell weer vol voor de dubbel gaan.

De rijders

Lewis Hamilton (links) is de ster van de voorbije generatie en doet nog steeds mee voor de knikkers. Op zijn 37ste is Hamilton nog altijd één van de beste rijders op de grid. 103 poles en overwinningen en zeven wereldtitels heeft hij al behaald in zijn carrière. Vorig jaar verloor hij wel van Max Verstappen, maar hij geeft niet op, want dit jaar wil hij vol voor die achtste wereldtitel gaan.

Statistieken:

Geboren 7/1/1985 –F1: poles: 103 I winst: 103 I 7x wereldkampioen (2008,2014,2015,2017,2018,2019 en 2020)

George Russell (rechts) heeft eindelijk de overstap naar Mercedes gemaakt. Al vanaf het begin van zijn carrière had hij maar één doel en dat was Mercedesrijder worden. Bij Williams toonde hij zijn kwaliteiten door die wagen veel hoger te kwalificeren dan waar hij eigenlijk hoort. Toen Hamilton uitviel met een coronabesmetting in 2020 reed Russell eenmalig voor Mercedes en moest in Bahrein altijd winnen als hij niet zoveel pech had. Nu krijgt hij de kans om zich te bewijzen en die eerste overwinning eindelijk te behalen.

Statistieken

Geboren: 15/2/1998 – F2-kampioen 20018 – F1: poles: 0 (beste 2de)I winst: 0 (beste 2de)

Reserverijders: Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
F1 Spa: drie vragen voor Valtteri Bottas
F1 Imola: Russell snelste in tweede vrije training
In een notendop: F1 – WRC