Home > #Hoofdnieuws > F1: 72 seizoenen in cijfers!

F1: 72 seizoenen in cijfers!

Volgens het gezegde ‘meten is weten’ wordt elke statistiek in de F1 bijgehouden. Van het aantal races tot snelste ronden in een race, van meeste overwinningen tot de kortste carrière: alles wordt bijgehouden. In deze driedelige reeks gaan we dieper in op de belangrijkste F1-statistieken. Vandaag beginnen we met de statistieken over circuits en rijders.

Foto: ©Mercedes F1

Beginnen doen we met een gemakkelijke. Op zondag 20 maart begint het 73ste F1-seizoen met de 1058ste Grand Prix. In de voorbije 72 jaar heeft de F1 op 75 verschillende circuits gereden in 35 landen. Op 8 mei komt het 76ste circuit op de tabellen te staan, want in Miami zullen de rijders dit jaar voor het eerst rijden.

De allereerste Grand Prix vond plaats op 13 mei 1950 in Silverstone, met Giuseppe Farina als winnaar. Het vaakst is de F1 naar de Autodromo Nazionale di Monza (Italië) getrokken, sinds het begin van de F1 zijn er 71 races gehouden, enkel in 1980 niet, omdat het circuit toen gerenoveerd werd.

Het langste circuit, is het Pescara circuit uit 1957. Tijdens de Pescara Grand Prix was één ronde 28,800 km lang en werden er maar 18 ronden gereden (races duurden toen rond de 450km). Sterling Moss won die dag en zijn snelste ronde was een 9’44”6 (tijden werden maar gemeten tot één decimaal na de seconde). De Nürnburgring Nordschleife (Duitsland) komt op de tweede plek met een rondje van 22,835 km. Ter vergelijking het langste circuit dat dit jaar op de kalender staat is Spa-Francorchamps en is 7,004 km lang. Het kortste circuit ooit daarentegen is er één in Oostenrijk en de Zeltweg Airfield had maar een lengte van 3,186 km. Deze race werd in 1964 verreden. Het circuit bestond uit vier bochten en leek op een gespiegelde ‘L’. Het huidige kortste circuit is ongeveer 150 m langer en is dat van Monaco met 3,337 km.

Rijders

Vorig jaar was het Max Verstappen die voor het eerst wereldkampioen werd. De Nederlander is de 34ste wereldkampioen en net zoals Verstappen zijn er zeventien andere rijders die eenmaal wereldkampioen werden. Zes werden tweevoudig wereldkampioen, vijf wonnen de titel drie keer, Sebastian Vettel en Alain Prost vier, Juan Manuel Fangio vijf en Lewis Hamilton en Michael Schumacher wonnen elk zeven keer de wereldtitel. Hoewel Verstappen nog maar 24 is, is hij niet de jongste wereldkampioen, sterker nog hij staat slechts op plek vier. Vettel is de jongste met zijn 23 jaar en 134 dagen, Hamilton is tweede en Alonso derde. Fangio haalde zijn vijfde titel op een leeftijd van 46 jaar en 41 dagen en werd daarmee op de hoogste leeftijd wereldkampioen.

Hamilton is ook de rijder met de meeste overwinningen. De Brit werd maar liefst 103 keer de eerste rijder die de zwart-wit geblokte vlag zag. Schumacher is tweede met 91 overwinningen, Vettel is derde. Esteban Ocon won vorig jaar in Hongarije voor de eerste keer en werd daarmee de 111de winnaar. Verstappen mag dan wel niet de jongste wereldkampioen zijn, hij is wel de jongste winnaar van een race. Tijdens de GP van Spanje in 2016 won Verstappen op zijn 18de en 228 dagen. Dat is ruim twee jaar jonger dan Vettel die op plaats twee staat met zijn 21 jaar en 73 dagen, Charles Leclerc derde. De oudste winnaar in de F1 is de Italiaan Luigi Fagioli. In 1951 won hij in Frankrijk maar liefst 53 jaar en 22 dagen na zijn geboorte.

Met zo’n grote voorsprong bij de overwinningen verbaast het u vast niet dat ook bij de podiums Hamilton bovenaan staat. Al 182 keer werd de Brit eerste, tweede of derde. Schumacher is tweede met 155 en Vettel derde (122). In Spa werd George Russel de 215de rijder die op het podium mocht staan. Verstappen was de jongste ooit met zijn 18 jaar en 228 dagen daarmee blijft hij voor Lance Stroll en Lando Norris.

Niet meer Senna

Ook bij de poleposities is het Hamilton met 103 die leidt voor Schumacher (68), maar deze keer is Ayrton Senna derde. De laatste nieuwe polesitter was Norris. De jonge Brit was dit jaar tijdens de kwalificatie in Rusland het snelst en werd daarmee de 102de starter vanop de eerste startplaats. Met zijn 21 jaar en 316 dagen, kwam hij net in de top 5 van jongste polesitters. Vettel is daarin het jongst met 21 jaar en 72 dagen op zijn teller. Tussen Vettel en Norris staan nog Leclerc (21j 165d), Fernando Alonso (21j 236d) en Max Verstappen (21j 307d). Met 47 jaar en 79 dagen is Nino Farina de oudste polesitter.

Vorig jaar verliet Kimi Raikönnen de sport, maar niet zonder zijn eigen record steeds te verbeteren. In 2020 stak hij Rubens Barrichello voorbij op vlak van aantal inschrijvingen en racestarts. Tijdens zijn laatste race in Abu Dhabi eindigde hij op 353 inschrijvingen en 349 starts. Deze records zal hij naar alle waarschijnlijkheid maar een enkele maanden behouden, want de tweede in de stand, Fernando Alonso, rijdt dit jaar nog steeds en hij staat maar 17 inschrijvingen en 16 starts achter. Wetende dat er dit seizoen 22 of 23 races zullen zijn, zal de Spanjaard op het einde van het seizoen bovenaan staan.

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
FIA WEC 2023: Toyota favoriet na testdagen, Cadillac en Porsche outsiders
GT: Mercedes-AMG over de toekomst in de GT-racerij
FIA WEC Sebring: een vooruitblik op Hypercar – deel 2 met Porsche, Ferrari, Cadillac en Vanwall