Home > F1 > F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team AlphaTauri

F1 2022: de aanloop naar Bahrein – Het team AlphaTauri

Op 20 maart begint het nieuwe F1-seizoen weer en Bahrein is net zoals vorig jaar de seizoensopener. We zetten alles wat je moet weten over de teams in een beknopt overzicht. Deze keer is Scuderia AlphaTauri aan de beurt.

Foto’s: © AlphaTauri

In 2021 eindigde AlphaTauri op de zesde plek in het constructeurskampioenschap. Daarmee deden ze een plek beter dan het jaar ervoor. Het duo van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda haalde in negentien van de 22 races punten. Het team was dus heel consistent. Gasly was daar een schoolvoorbeeld van. Bijna elke race kwalificeerde hij zich voor Q3 en daar vond hij meestal een plekje in de top 6. Alleen verloor het team veel kostbare punten door een paar vreemde beslissingen of domme foutjes. Tsunoda heeft er een gemengd eerste seizoen in de F1 op zitten. Hij begon heel sterk met een negende plaats in Bahrein, maar daarna duurde het vijf races voor hij weer in de punten geraakte. Ook crashte hij veel in de vrije trainingen waardoor hij minder snel de wagen kon leren kennen en dat had ook effect op zijn resultaten. Tegen het einde van het seizoen kwam hij er wel door en finishte vierde in Abu Dhabi. Dit seizoen zal het team verder doen met deze twee rijders en hoopt het om weer minstens een plaatsje hoger te eindigen.

Geschiedenis

De naam AlfaTauri begint aan zijn derde seizoen in de F1. Het team zelf begon als Torro Rosso in 2006, met als hoofddoel om Red Bull Acadamy-rijders klaar te stomen voor Red Bull zelf. Het werd gevormd met de overblijfselen van Minardi, dat na 2005 de stekker uit het team trok. In de vijftien jaar dat het team bestaat zijn er al tal van rijders doorgebroken in het team. Denk maar aan Sebastian Vettel, die de eerste overwinning naar het team bracht in 2008, maar ook Ricciardo, Verstappen, Sainz en nu Gasly en Tsunoda. De laatste jaren is het team al veel meer dan een B-team voor Red Bull. Het leidt wel nog altijd de talenten op, maar het moet niet naar de pijpen dansen van de ‘grote broer’. In 2020 haalde Pierre Gasly zijn eerste overwinning van zijn carrière bij AlphaTaur, dit was meteen ook de tweede overwinning voor het team.

De rijders

Pierre Gasly (rechts) begint aan zijn derde seizoen bij het team na zijn terugkeer van Red Bull. De Fransman mislukte bij de hoofdmacht, maar vond zijn vorm terug bij het team, met als hoogtepunt de overwinning in Monza. Gasly staat bekend om zijn sterke kwalificaties en het regelmatig scoren van punten. Hij is de leider van het team kan misschien als hij zo verder doet op het einde van het seizoen een stap hogerop.

Statistieken:

Geboren 7/2/1996 –   GP2-kampioen 2016 I F1: poles: 0 (beste 2de ) I  winst: 1

Yuki Tsunoda (links) hoopt op een beter tweede seizoen. Vorig jaar had hij een paar ups, maar iets te veel downs. De bazen bij AlphaTauri en Red Bull geven hem toch nog een kans om zich te bewijzen, want in die paar ups zitten mooie moment zoals zijn negende plaats bij zijn debuut of een vierde plaats in de laatste race van vorig seizoen.

Statistieken

Geboren: 23/3/1996 – F1: poles: 0 (beste 7de) I winst: 0 (beste 4de)

Reserve rijder: Red Bull juniors

You may also like
In een notendop: F1 – F1 Academy – F3
F1 2022: de weg naar Bahrein
F1: AlphaTauri in het nieuw
F1 kort: Camara reserverijder bij Red Bull