Home > #Hoofdnieuws > BRC Haspengouw: Stéphane Lefèbvre wint, Gino Bux knap tweede

BRC Haspengouw: Stéphane Lefèbvre wint, Gino Bux knap tweede

De winst in de Rally van Haspengouw is voor de eerste maal naar een buitenlander gegaan. Stéphane Lefèbvre won in zijn DG Sport Citroën C3 rally2 de 24ste editie van de wedstrijd die nu al enkele jaren dienst doet als opener van het Belgian Rally Championship. De Fransman ging een verrassend sterke Gino Bux in een Skoda vooraf en de derde plek ging naar Ghislain de Mevius, ook al in een Skoda Fabia.

Uiteraard zijn er buitenlandse winnaars geweest in de jaren ’70 en ’80, maar dat was toen de Haspengouw Rally, met een andere organisator. De nieuwe en huidige organisator, TRCH, is nu aan zijn 24ste editie toe en tot dit jaar stonden er enkel Belgen op de mooie erelijst van de herboren wedstrijd. Daar brengt Stéphane Lefèbvre nu dus verandering in. De man in de kleuren van Citroën was ongenaakbaar, ook al kende hij de wedstrijd niet, maar uiteraard is de ex-winnaar van het WRC3-kampioenschap niet de eerste de beste. Naast zijn carrière in onder meer WRC, ontwikkelde hij ook mee de huidige Citroën C3 Rally2 waarmee hij deze opener van het BK won. Niemand kent de wagen beter dan hij doet. In de tweede en derde lus verdedigde hij zijn voorsprong en hij volbracht zijn missie met verve. De zeges in de proeven van de laatste proef ging respectievelijk naar Kris Princen, Gino Bux, Kris Princen en nogmaals Kris Princen, maar die startte wel met een WRC-wagen.

Bux knap als rookie

Gino Bux en Nicolas Gilsoul hebben meteen hun visitekaartje afgegeven in Sint-Truiden. Het kersverse duo, voor het eerst in de Skoda, reed een ijzersterke wedstrijd en strandde op een goede 20 seconden van de winnaar. Voor Bux was het een eerste wedstrijd met dit type van rallywagen. Het spreekt voor zich dat het duo zich geen betere start had kunnen inbeelden.

De derde plaats in Limburg was voor Ghislain de Mevius, die in zijn Skoda Fabia een eerder anonieme wedstrijd reed, maar wel regerend kampioen Adrian Fernémont (Skoda) achter zich hield. De vijfde plaats was uiteindelijk voor William Wagner (VW Polo). Verder in de top 10 vinden we Kris Princen (Citroën WRC), Maxime Potty (Citroën), Jos Verstappen (Citroën), Jonas Langenakens (Mitsubishi) en Jimmy D’hondt (Ford).

In het Junior BRC ging de zege overtuigend naar Tom Rensonnet met de Renault Clio Rally4.  In Historic ging de zege naar Bjorn Syx, na de opgave van Dirk Deveux. Patrick Diels was de snelste in de M Cup en Bart Vandevelde was de beste in de nieuwe 2WD Trophy met zijn Renault Clio.