Home > VAS > Regularity > VAS: terugblik Ronde door Vlaanderen

VAS: terugblik Ronde door Vlaanderen

De Ronde door Vlaanderen zat aan zijn 22ste editie en heeft dus al de status van een klassieker. Anno 2022 werd die gehouden onder “marathon” reglementering. Voor wie van iets langere wedstrijden houdt dus een absolute zegen. De winst, die ging naar een paar monumenten, Kurt Vanderspinnen en Bjorn Vanoverschelde.

(persbericht)


Op zaterdag krabbelde het land recht na de doortocht van winterstorm Eunice, een subtropische cycloon die zich toonde onder de vorm van een beukende zuidwester. Maar in Nieuwkerke, in het West-Vlaamse Heuvelland, gingen de deelnemers aan de Ronde door Vlaanderen op pad. Met een grote zwaai over Veurne, gingen ze dan langs de kust om daarna via Ieper en Diksmuide richting finish te gaan. De openingszetten waren voor de jonge co-piloten als Julie Cole (aan de zijde van Sam De Wolf op de Porsche 924) en de jonge Valentin Charlet (met Bernard Verstraete op de Toyota Corolla GT). Maar gaandeweg vochten de routiniers zich naar voren.

Voor de schifting zorgde de TKS (“Tijd Controle op de Seconde”). Een nieuwigheid in het Vlaamse landschap maar iets dat in de Waalse regularity rally’s gebruikelijker is. Het is een tijdsopnamesysteem via GPS, waar de deelnemers op de seconde precies moeten passeren.
Een hele uitdaging waar heel wat strafpunten kon rapen. Tegen de middag werd Kurt Vanderspinnen, op de Ford Cortina Lotus, door Bjorn Vanoverschelde naar de leiding geloodst en het duo stond die positie niet meer af tot de finish. Jurgen De Bruyne stuurde de Toyota Corolla op aangeven van zoon Tim naar de tweede plaats, voor oud-winnaars Gauthier Decavele en Kenneth Verté (Volvo Amazon). Verstraete en Charlet strandden uiteindelijk aan de voet van het podium.