Home > #Hoofdnieuws > FE: Diriyah: Vandoorne pakt zesde pole uit carrière

FE: Diriyah: Vandoorne pakt zesde pole uit carrière

Stoffel Vandoorne (Mercedes) zal het achtste seizoen starten vanop pole positie. Het is tevens de zesde keer in zijn FE-carrière dat onze landgenoot op de eerste plaats mag starten. Hij zette een goede tijd neer tijdens de groepskwalificaties een mooie tijd neer en mocht zo deelnemen in de duels. Hier versloeg hij Nick Cassidy (Envision), zijn eigen teamgenoot Nyck de Vries en tenslotte ook Jake Dennis (Andretti) die op de tweede plaats start.

We moeten het toegeven. Het nieuwe kwalificatie-format valt in de smaak. Voor de start van het seizoen werden alle 22 rijders van het kampioenschap onderverdeeld in twee groepen, 1 rijder per team in elke groep. Hier kreeg iedereen dan twaalf minuten te tijd om een goede tijd neer te zetten. Robin Frijns (Envision), Jake Dennis, Stoffel Vandoorne en Oliver Rowland (Mahindra) mochten vanuit groep A doorstromen naar de duels. Vanuit groep B waren dat Nyck de Vries (Mercedes), Nyck Cassidy, Sam Bird (Jaguar) en André Lotterer (Porsche). Edoardo Mortara (Venturi) was goed op weg om zelf een goede tijd neer te zetten, maar verremde zich vlak voor het einde van de sessie en eindigde in de muur.

De duels

Tijdens de kwartfinales versloeg Lotterer Robin Frijns. Jake Dennis haalde het van Sam Bird. Stoffel reed een sterke derde sector en won met slecht 0.078 seconden verschil van Nyck Cassidy. Nyck de Vries was de laatste in het rijtje dat naar de halve finale door mocht. Hij won van Oliver Rowland.

In de halve finale waren het Jake Dennis en André Lotterer die als eerste mochten strijden voor een finaleplaats. Lotterer schoof aan het begin van zijn snelle ronde en kwam zo meteen op een halve seconde achterstand van Dennis te liggen, tijd die hij niet meer wist goed te maken. Ook bij het teamduel tussen de Vries en Vandoorne was het een stuurfout van de Vries die Vandoorne zijn overwinning bezorgde. In de slotfinale haalde Vandoorne het uiteindelijk het met 0.300 seconden voorsprong ruimschoots van Jake Dennis. Een zesde pole voor de carrière van onze landgenoot.

Vandoorne zelf is zeer tevreden met deze goede start van het seizoen: “Het is een intenst format, maar het voelt echt goed om zo het nieuwe seizoen te starten. Alles ging perfect voor mij. Ik heb een hele goede wagen. Dit was misschien minder zichtbaar tijdens de vrije trainingen, maar tijdens de kwalificaties kon ik echt alles eruit halen. De duels zijn heel spannend en ik heb veel plezier gehad. Op naar de race van straks!”.

Startvolgorde

  1. Stoffel Vandorne (Mercedes)
  2. Jake Dennis (Andretti)
  3. Nyck de Vries (Mercedes)
  4. André Lotterer (Porsche)
  5. Sam Bird (Jaguar)
  6. Nyck Cassidy (Envision)
  7. Robin Frijns (Envision)
  8. Oliver Rowland (Mahindra)
  9. Lucas di Grassi (Venturi)
  10. Maximilian Günther (Nissan)
  11. Pascal Wehrlein (Porsche)
  12. Edoardo Mortara (Venturi)
  13. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah)
  14. Mitch Evans (Jaguar)
  15. Sérgio Sette Câmara (Dragon)
  16. António Félix da Costa (DS Techeetah)
  17. Oliver Askew (Andretti)
  18. Alexander Sims (Mahindra)
  19. Oliver Turvey (NIO333)
  20. Dan Ticktum (NIO333)
  21. Sébastien Buemi (Nissan)
  22. Antonio Giovinazzi (Dragon)

De race start straks om 18u03.