Home > #Hoofdnieuws > Dakar: wordt de Audi RS Q e-tron een gamechanger?

Dakar: wordt de Audi RS Q e-tron een gamechanger?

De nieuwe Audi RS Q e-tron zal van 1 tot 14 januari zijn eerste Dakar Rally betwisten en de komst van Audi is meteen ook de headliner van de Dakar 2022. Audi heeft de afgelopen decennia bakens verzet, als uitvinder van quattro, TFSI, ultra, e-tron en vele andere technologieën in de autosport. Deze deelname aan de bekende woestijnrally betekent dan ook het begin van een nieuw tijdperk in het gloednieuwe WK.

Foto’s: © Audi

De Dakar Rally is de grootst denkbare uitdaging voor onze innovatieve elektrische aandrijving met hoogspanningsbatterij en hoog efficiënte energieomzetter“, geeft Julius Seebach, Managing Director van Audi Sport GmbH en verantwoordelijk voor de motorsport bij Audi tekst en uitleg bij het hoe en waarom van de deelname. “Nooit eerder hebben we bij Audi Sport in zo’n korte tijd zo’n complex voertuig aan de start gebracht. Onze eerste uithoudingsproef onder competitieve omstandigheden is nu de langste en meest veeleisende rallyraid ter wereld. We benaderen de Dakar Rally met groot respect en zijn volledig gefocust op deze uitdaging.

In de geschiedenis van Audi Sport is de crosscountry rallysport al de zevende autosportdiscipline. Sinds 1981 is het merk actief geweest in WRC, toerwagenraces (Trans-Am, IMSA GTO, DTM, STW, TCR), prototyperaces (LMP), GT-races (GT3, GT2, GT4), rallycross (WRX) en eenzitterraces (Formule E).

De Audi RS Q e-tron

Aan boord van de drie Audi RS Q e-tron vinden we ook bekend namen: Mattias Ekström. De Zweed won twee DTM-titels en het Rallycross Championship. Corijder Emil Bergkvist, ook een Zweed, was zelf junior wereldkampioen rally voordat hij naar de bijrijdersstoel overstapte. Stéphane Peterhansel is uiteraard 14-voudig winnaar van de woestijnwedstrijd. Zijn Franse landgenoot en copiloot Edouard Boulanger wees hem in 2021 de weg bij zijn meest recente succes. De Spanjaard Carlos Sainz won de Dakar Rally drie keer en brengt meer dan twee decennia ervaring uit klassieke rally’s met zich mee, waarin hij twee keer wereldkampioen werd. Zijn landgenoot Lucas Cruz zat in de bijrijdersstoel voor alle drie Dakar-overwinningen.

Alle drie de Audi RS Q e-tron auto’s zijn ingeschreven onder Team Audi Sport. Het merk wordt ondersteund door Q Motorsport.

Het programma voor de Dakar 2022 omvat twaalf etappes van in sommige gevallen meer dan 800 kilometer. De totale lengte van de rally is 8.099 kilometer, het totaal tegen de chrono bedraagt 4.252 kilometer. De rally start op Nieuwjaarsdag in Jeddah en eindigt daar ook op 14 januari. Op 8 januari neemt de rally een rustdag in Riyadh.