Home > #Hoofdnieuws > WRC Finland: de strijd achter Ogier

WRC Finland: de strijd achter Ogier

Dit weekend vormen de Finse meren het decor van de op twee na laatste proef van het WK rally, een WK rally waar de strijd om de tweede plek spannender is dan die om de wereldtitel. Sébastien Ogier mag zich stilaan opmaken voor zijn achtste titel, tenzij de zaken vanaf Finland erg fout zouden lopen voor de Fransman in de Toyota Yaris. Achter hem vechten Elfyn Evans (136), Thierry Neuville (130) en Kalle Rovanperä (129) om de dichtste ereplaats. Uiteraard is de jonge Fin de favoriet voor de zege in eigen land, terwijl Thierry Neuville op een podium hoopt.

Foto: © Hyundai Motorsport

De Rally Finland begint met een shakedown op vrijdagochtend, waarna in het centrum van Jyväskylä de eerste korte KP wordt verreden (Harju, 2,31 km) wordt verreden. Ässämäki (12,31 km) en Sahloinen-Moksi (21,37 km) worden tweemaal verreden, gescheiden door een bandenzone en gevolgd door de KP van Oittila (19,75 km).

Negen etappes op zaterdag zijn goed voor meer dan de helft van de afstand van de rally. Kakaristo-Hassi (18,17 km), Päijälä (22,61 km), Arvaja (13,49 km) en Patajoki (20,55 km) worden twee keer verreden, waarbij de lussen worden gesplitst door een service, voordat een nieuwe korte passage in Harju de dag afsluit.

Op zondag zijn er vier proeven. Laukaa (11,75 km) en Ruuhimäki (11,12 km) worden herhaald zonder service of bandenzone. De tweede passage van Ruuhimäki fungeert als de Power Stage van de rally. De 19 proeven zijn goed voor 287,11 km tegen de chrono.

Mikken op een podium

Neuville blikt zoals steeds vooruit op de wedstrijd en hoopt op een podium: “Rally Finland is een zeer populair evenement – in het verleden leek het erop dat alleen Scandinaviërs er konden winnen, maar andere rijders zijn er de laatste tijd ook sneller geworden. Ik heb er nog niet kunnen winnen, maar ik ben in het verleden al eens op het podium geëindigd. Het is een heel leuk evenement, maar het is één van de moeilijkere wedstrijden voor mij. Ik ben altijd snel in technische rally’s waar de wegligging heel belangrijk is, maar Finland strookt niet met mijn natuurlijke rijstijl. Maar ik kan me aanpassen en hier speelt de voorbereiding een cruciale rol. Je moet veel vertrouwen hebben in je nota’s en er gewoon voor gaan. We weten dat we het in ons hebben om op het podium te eindigen, dus dat is ons doel voor volgend weekend.”