Home > #Hoofdnieuws > FE: wie wordt de eerste wereldkampioen?

FE: wie wordt de eerste wereldkampioen?

Gisteren werd de voorlaatste race van het weekend verreden. Hier kwam Lucas di Grassi als verrassende winnaar uit de bus. Maar hoe staat het klassement er nu juist voor, vooraleer we de allerlaatste race van het seizoen starten? Wij lijsten even voor u op wie er nog aanspraak kan maken op de titel.

1. Nyck de Vries – Mercedes – 95 punten

Nyck de Vries kende een seizoen met ups en downs. Hij stond in totaal vier keer op het podium. Hij werd eerste tijdens de seizoensopener in Diriyah en tijdens de vijfde race in Valencia. Enkele weken geleden kwam hij in Londen als tweede over de eindmeet in beide races. Naast deze hoogtes, haalde hij ook vier keer het einde van de race niet.

2. Edoardo Mortara – ROKiT Venturi – 92 punten

Mortara had net zoals de Vries een turbulent seizoen. Scoorde hij punten in de ene race, kon hij de volgende race niet uitrijden of eindigde hij buiten de punten. Ook hij haalde veel voordeel uit zijn 4 podia. Al heeft hij zijn tweede plaats in het klassement vooral te danken aan de race van gisteren. Het gros van de rijders dat voor hem lag in het klassement, eindigde ergens achteraan.

3. Jake Dennis – BMW i Andretti – 91 punten

Deze rookie verdient toch wel de award voor “rookie van het jaar”. Hij kende een moeilijke start van het seizoen, maar vanaf Valencia leek hij de kneepjes beet te hebben. De zesde race werd hij dan ook bekroond met zijn eerste overwinning. In de acht races die daarna volgden, wist hij vijf keer punten te scoren en won hij opnieuw tijdens de eerste race in Londen. Deze rookie maakt alvast kans om het kampioenschap te winnen.

4. Mitch Evans – Jaguar – 90 punten

Evans lijkt iets te hebben met het cijfer ‘3’. Zijn hoogste plaats dit seizoen is dan ook de derde plek. Maar liefst vijf keer kwam hij als derde over de eindmeet, zo ook tijdens de race van gisteren. Indien hij vandaag zijn ‘vloek’ kan doorbreken en eerste wordt, is hij de eerste wereldkampioen uit de geschiedenis van de FE.

5. Robin Frijns – Envision Virgin – 89 punten

De Nederlander kende een wisselvallig seizoen, maar is de enige rijder die elke race wist uit te rijden. In de race van gisteren had hij een mindere kwalificatie, waarna er niet meer dan vijftiende plek inzat. Als hij vandaag zich goed kan kwalificeren is ook hij favoriet op het kampioenschap te winnen.

6. Lucas di Grassi – Audi – 87 punten

Audi stond telkens aan de top van het klassement tot vorig jaar. Het team leek toen wat van zijn magie verloren te hebben. Ook dit jaar was het geen al te best seizoen voor de Braziliaan. Voor Berlijn was hij in al ‘in the running’ om kampioen te worden, al was dat niet echt denkbaar vanop een veertiende plek.

7. António Félix da Costa – DS Techeetah – 86 punten

Da Costa is de laatste rijder die echt nog kans maakt op het kampioenschap. De kampioen van seizoen zeven kende een matig seizoen. Drie keer wist hij de race niet uit te rijden en één keer werd hij gediskwalificeerd. In totaal mocht hij ook drie keer op het podium staan. In Monaco haalde hij zijn enige overwinning van dit seizoen binnen. In Diriyah en New York werd hij derde. Wie weet volgt hij zichzelf wel op als kampioen. Het zou niet de eerste keer zijn voor een DS Techeetah-rijder.

8, 9, 10, 11, 12 en 13. Theoretisch nog kanshebbers, maar weinig waarschijnlijk

Sam Bird (Jaguar), Jean-Éric Vergne (DS Techeetah), Alex Lynn (Mahindra), Nick Cassidy (Envision Virgin), René Rast (Audi) en Pascal Wehrlein (Porsche) kunnen theoretisch aanspraken maken op de titel. Echter is dat onwaarschijnlijk, gezien zo goed als alle rijders boven hen dan buiten de punten zouden moeten finishen. Máár, de Formule E zou de Formule E niet zijn, als het onmogelijke niet zou kunnen gebeuren. Kijk bijvoorbeeld naar Monaco dit jaar. Iedereen zij dat inhalen er onmogelijk was. Uiteindelijk kregen we er een van de spannendste races van dit seizoen met ontelbare inhaalmanoeuvres.

15. Stoffel Vandoorne – Mercedes – 63 punten

Onze landgenoot kende een moeilijk seizoen. Hij haalde echter één overwinning binnen tijdens de zondagrace in Rome. Ook de volgende race in Valencia wist hij op het podium te eindigen, hetzij op de derde plek. Enkele keren zou hij in de punten eindigen, maar dan kwam hij in contact met een andere rijders en was het einde race voor Stoffel. Door zijn mindere kwalifciatie van gisteren, eindigde hij op een twaalfde plek en dus buiten de punten. Hiermee zit zijn gooi naar de title van FE-wereldkampioen er op.

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten