Home > #Hoofdnieuws > FE Berlijn: Norman Nato wint slotfinale, Nyck de Vries wordt wereldkampioen

FE Berlijn: Norman Nato wint slotfinale, Nyck de Vries wordt wereldkampioen

Norman Nato (Venturi) heeft de finale race van dit seizoen gewonnen. Hij kwam voor Oliver Rowland (Nissan) en Stoffel Vandoorne (Mercedes) over de eindmeet. Maar alle aandacht gaat naar Nyck de Vries (Mercedes). Deze mag zich kronen tot de allereerste Formule E Wereldkampioen!

Stoffel Vandoorne had een goede start, maar Mitch Evans (Jaguar), die startte vanop plaats drie, kon slechts 10cm vooruit rijden en bleef dan plots staan. Edoardo Mortara (Venturi) probeert de Brit tevergeefs nog te ontwijken, maar raakt toch nog de achterkant van Evans. Einde race voor beide rijders. Nyck de Vries (Mercedes) kon het ongeval nipt ontwijken en kon zonder problemen verder rijden. Bij het ingaan van de tweede ronde achter de safety car werd de race rood afgevlagd om de wagens van Evans en Mortara te takelen.

Herstart

De herstart werd achter de safety car georganiseerd. Eens deze de pitstraat inreed, was Vandoorne meteen goed weg. Amper één ronde later hadden we een nieuwe uitvaller. Jake Dennis (BMW), kanshebber voor de titel, verremde zich bij het ingaan van bocht één, waarna hij de muur in reed. De Brit parkeert zijn wagen met een gebroken vooras aan het einde van bocht één. De strategie van Mercedes pakte echter niet positief uit. Vandoorne verloor enkele plaatsten toen meerdere rijders achter hem het voordeel haalden uit hun attack mode. Norman Nato was een van die rijders en kwam zo aan de leiding van de race te staan.

Halverwege de race kregen we een nieuwe safety car. Bij het uitrijden van bocht twee duwde Lucas di Grassi (Audi) António Félix da Costa (DS Techeetah) de muur in. Die laatste moest zijn wagen achtergelaten op het circuit. Di Grassi kreeg een ‘drive through penalty’ voor het voorval. Even leek het ook alsof beide Mercedes-rijders het einde van de race niet zouden halen, toen ze samen met André Lotterer (Porsche) doorheen de eerste bocht gingen. Máár gelukkig kwam iedereen er zonder al te veel kleerscheuren van af.

Uitslag van de race
Uitslag van de slotrace in Berlijn © FIA Formula E
De winnaar is bekend

Na vijftien races is eindelijk bekend wie António Félix da Costa, die zevende werd met 86 punten, opvolgt als FE-kampioen. Nyck de Vries (99 punten) is de allereerste wereldkampioen in de geschiedenis van de FE. De zilveren plak werd uitgedeeld aan Edoardo Mortara (92 punten). Brons is voor rookie Jake Dennis (91 punten). Eerste uitvaller van de race, Mitch Evans, werd vierde met 90 punten. Daarna volgen Robin Frijns (Envision Virgin) met 89 punten, Sam Bird (Jaguar) met 87 punten, Lucas di Grassi ook met 87 punten en António Félix da Costa met 86 punten. Stoffel Vandoorne eindigt als negende met 82 punten. De top tien wordt afgesloten door Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) met 80 punten.

Ook bij de constructeurs heeft Mercedes de titel binnen. Ze wonnen overtuigd met elf punten voorsprong. Jaguar Racing werd tweede met 177 punten. Winnaar van vorig jaar, DS Techeetah, werd derde met 166 punten. Op vier, vijf en zes staan Audi (165 punten), Envision Virgin (165 punten) en BMW (157 punten). Venturi staat op plaats zeven met 146 punten. Gevolgd voor Porsche (137 punten) en Nissan (97 punten). Dragon en NIO333 sluiten het constructeurskampioenschap met 47 en 19 punten.

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten