Home > #Hoofdnieuws > FE Londen: Alex Lynn haalt eerste overwinning binnen na chaotische race

FE Londen: Alex Lynn haalt eerste overwinning binnen na chaotische race

Alex Lynn (Mahindra) heeft de dertiende wedstrijd van het Formula E wereldkampioenschap gewonnen. Het is de eerste keer dat de Brit een race in de FE wint. De tweede en derde plaats waren voor Nyck de Vries (Mercedes) en Mitch Evans (Jaguar) in deze wel heel erg chaotische race. Stoffel Vandoorne (Mercedes) eindigde vijftiende na een incident met Oliver Rowland (Nissan).

De eerste vijf ronden van de race verliep zonder veel incidenten. Stoffel Vandoorne had een goede start en ook zijn teamgenoot Nyck de Vries wist zich al snel op te werken van plaats vier naar plaats drie. Hierna begon de chaos.

De eerste safety car werd veroorzaak door een gevecht tussen René Rast (Audi) en Sébastien Buemi (Nissan). Bij het ingaan van bocht tien kwam Rast in contact met Buemi waarna zijn voorvleugel en vooras afbrak. Het voorval leverde die laatste een tien seconden stop & go penalty op. Enkele ronden later was het een gevecht tussen André Lotterer (Porsche) en António Félix da Costa (DS Techeetah) die voor een tweede safety car zorgde. Net voor bocht één duwde Da Costa Lotterer de muur in, waarna da Costa zijn linkervoorwiel afbrak en hij niets anders kon doen dan zijn wagen rechtdoor de muur in te rijden.

Eens de race terug vertrokken was, was het Oliver Rowland die halverwege de race inreed op Vandoorne. Stoffel reed op dat moment op de tweede plaats, achter Lucas di Grassi (Audi). Onze landgenoot zakte hierdoor terug naar de zestiende plaats. Hij eindigde uiteindelijk twaalfde, maar kreeg na de race nog vijf seconden toegekend nadat hij Vergne had ingehaald onder een gele vlag. Rowland kreeg voor het vooral een tijdstraf van vijf seconden. In de voorlaatste ronde van de race reed Sam Bird (Jaguar) in op de Venturi van Norman Nato. Voor beide rijders betekende dit het einde van de race. Bird zal in de volgende race een gridstraf van drie plaatsen krijgen.

Zwarte vlag voor di Grassi

Onder de laatste safety car kwam Lucas di Grassi aan de leiding van de race te staan. Hij reed door de pitlane waar de minimum snelheid 50km/h is en dat was iets sneller dan de snelheid achter de safety car. Gezien de Audi-rijder niet stopte, beloonde de FIA hem met een drive-through penalty. Gezien hij deze niet nam, kreeg hij de zwarte vlag. Voorlopig is het nog onduidelijk of hij gediskwalificeerd is of niet gezien hij op een voorlopig achtste plek staat nadat zijn drive-through penalty omgezet werd in een tien seconden straf en hij zo op de achtste plek eindigde.

Uitslag
Uislag van de race © FIA Formula E
Klassement

In het wereldkampioenschap staat Nyck de Vries op dit moment aan de leiding bij de rijders. Hij heeft een voorsprong van zes punten op Robin Frijns (Envision Virgin) die tweede staat met 89 punten. Sam Bird, die twee keer de race niet kon uitrijden in Londen, staat derde met 79 punten. Vandoorne zakt met 63 punten naar de veertiende plek.

Nadat beide rijders buiten de punten eindigden, zakt DS Techeetah naar een vierde plek. Hierdoor komt Envision Virgin op plaats één te staan met 165 punten. Ze worden achterna gezeten door Mercedes op de tweede plaats met 158 punten en Jaguar op plaats drie met 156 punten.

Nu blijft het enkele weken stil om dan op 14 en 15 augustus tot een climax te komen. In Berlijn wordt beslist wie de allereerste Formula E wereldkampioen ooit wordt.

Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten
Formula E Hyderabad: Jean-Eric Vergne wint in India