Home > #Hoofdnieuws > FE Monaco: da Costa wint in Monaco

FE Monaco: da Costa wint in Monaco

António Félix da Costa (DS Techeetah) heeft de allereerste Monaco E-Prix op het volledige circuit gewonnen. De Portugees heeft een zeer sterke race gereden in deze legendarische straten. Robin Frijns (Envision Virgin) en Mitch Evans (Jaguar) vullen het podium verder aan.

Als er één iets is dat de rijders bewezen hebben, is dat er wel spannende races gereden kunnen worden in Monaco. De eerste uitvaller van de race was Alexander Sims (BMW). In de openingsronde kwam hij in contact met Pascal Wehrlein (Porsche), waarna de Brit zijn wagen met veel schade de garage inreed. Vooraan de grid werd er duchtig geracet tussen Robin Frijns, Mitch Evans en António Félix da Costa. We zagen meerdere knappe inhaalbewegingen van alle drie de rijders en iedereen nam even de leiding van het veld over. Uiteindelijk was het António Félix da Costa die de overwinning binnenhaalde. René Rast bracht tien minuten voor het einde de eerste en enige safetycar uit, waardoor er in totaal 8 kWh aan beschikbare energie van de rijders werd afgetrokken. Hierdoor moest Mitch Evans, die op dat moment tweede was, zijn gaspedaal lossen in de laatste bocht om niet onder nul te komen. Evans eindigde uiteindelijk als derde.

Moeilijk weekend voor Mercedes

Het zat niet mee voor Mercedes dit weekend. Na de kwalificaties mocht Stoffel Vandoorne startten vanop de vijftiende plek. Hij zakte aan het begin van de race relatief snel terug naar de negentiende plek, maar wist zich terug op te werken naar plaats zestien. Enkele ronden voor het einde bracht onze landgenoot de wagen terug naar de garage. Zijn remmen blokkeerden waardoor hij begon te spinnen. Hij kwam hierdoor in contact met Pascal Wehrlein (Porsche), waarna beide rijders de race moesten staken. Zijn teamgenoot, Nyck de Vries, moest helemaal achteraan starten nadat hij de wagen tijdens de kwalificaties in de racemode had gezet (200 kWh) in plaats van de kwalificatiemode (250 kWh). Gezien hij toch al achteraan moest startten, besliste het team om zijn versnellingsbak te vernieuwen. Desondanks de aanpassingen, viel de Nederlander toch stil vlak voor het einde. Hij wist zijn wagen te herstartten, maar reed meteen de pitstraat in.

Kampioenschap

In het rijderskampioenschap neemt Robin Frijns de leiding over van Nyck de Vries, die nu tweede staat. Mitch Evans stijgt, dankzij zijn overwinning naar de derde plek. Vandoorne verliest zijn plek in de top drie en staat nu zesde in het kampioenschap. Bij de constructeurs blijft Mercedes (105 punten) echter nog aan de leiding staan. Hun voorsprong is wel verkleind nu beide rijders buiten de punten eindigen. Jaguar volgt met 103 punten en DS Techeetah komt de top drie binnen met 98 punten.

Nu is het een bijna anderhalve maand stil in het kampioenschap. De volgende keer wat de lichten uitgaan is op 19 en 20 juni in Mexico, waar we opnieuw een “double header” hebben.

You may also like
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten
Formula E Hyderabad: Jean-Eric Vergne wint in India