Home > #Hoofdnieuws > FE Monaco: alles wat u moet weten over deze legendarische race

FE Monaco: alles wat u moet weten over deze legendarische race

Monaco is dit weekend de plek waar de Formula E zijn tenten op zet. Voor de vele rijders die in het prinsendom wonen, is dit een thuisrace. Alle actie on track situeert zich op zaterdag, waardoor het een lange dag zal worden voor hen. Nieuw deze keer is, dat er voor het eerst in de geschiedenis van het kampioenschap op het volledige circuit zal gereden worden.

Foto’s © Jens Mommens / FIA Formula E

Vorige edities

Elke twee jaar wordt er in de legendarische straten van Monaco door de elektrische wagens geracet. De eerste twee maal dat het kampioenschap hier gehouden werd, kwam Sébastien Buemi (toen nog met Renault e.dams, nvdr.) als eerste over de eindmeet. In 2019 was het Jean-Éric Vergne die de overwinning voor DS Techeetah binnenhaalde. Wat opvalt in alle drie de races, is dat de polezitter ook telkens de hoogste plaats op het podium behaalt.

Het circuit

In tegenstelling tot de vorige edities, wordt er voor het eerst op het volledige Monaco circuit gereden. Het casino, Fairmont en de tunnel die u bekend zijn uit de F1, zullen nu ook te zien zijn tijdens de Formula E. De rijders zullen strijden voor punten in het wereldkampioenschap over een lengte van 3,318 km. Door de vele hoogteverschillen en de hoge temperaturen, zal energie management belangrijker dan ooit zijn.

Formula E Circuit Monaco © FIA Formula E
Alle actie op zaterdag

In tegenstelling tot andere races, wordt er op vrijdag geen shakedown gereden. Het weekend start meteen met de vrije trainingen op zaterdag. Weinig tijd dus voor de teams om te kijken of alles naar behoren werkt.

Vrije training 1: 7u55
Vrije training 2: 10u10
Kwalificatie en super pole: 11u45
Race: 3u30

Huidig stand in het kampioenschap

In de huidige stand van het kampioenschap staan Nyck de Vries (57 punten) en Stoffel Vandoorne (48 punten) aan de leiding voor Mercedes. Sam Bird (Jaguar) staat met 43 punten op de derde plek. Maar zoals altijd in de FE, kan één race het kampioenschap volledig omgooien. De vraag is dus, of de Vries nog aan de leiding zal staan na dit weekend?

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten