Home > #Hoofdnieuws > WRC Kroatië: Ogier wint een thriller en is WK-leider

WRC Kroatië: Ogier wint een thriller en is WK-leider

Thriller: dat is het enige woord dat deze WRC-wedstrijd in Kroatië kan omschrijven. In de laatste KP pakte de regerende wereldkampioen Sébastien Ogier de zege af van zijn teamgenoot Elfyn Evans, die in de laatste meters van de powerstage een klein foutje maakte en de rally met zes tienden van een seconden verloor. Zes tienden, u leest het goed, na drie dagen rally op schitterende Kroatische wegen. In de WK-stand leidt de Toyota-rijder Ogier nu ook, met 61 punten, acht punten meer dan Thierry Neuville die in Kroatië voor de derde opeenvolgende maal derde werd. Evans is derde op 10 eenheden van Ogier.

Ogier deed wat niemand nog verwachtte, zeker na het incident van deze ochtend op de verbinding naar de start van KP17. De Fransman reed onwaarschijnlijk hard in de powerstage, maakte geen fouten, wat zowel Elfyn Evans als Thierry Neuville wel deden. De nummers twee en drie van de uitslag verloren amper fracties van seconden, maar wel voldoende om Ogier te zien winnen en dat met het kleinste verschil ooit: zes tienden van een seconde. Het was meteen de 51ste zege voor Ogier.

Thierry Neuville was al bij al niet ontevreden, al had er zonder de dramatische bandenkeuze op zaterdagochtend meer ingezeten: “Ik gaf alles, maar maakte één klein foutje in de powerstage en dat kostte me wat tijd. Ik heb alles gegeven dit weekend.”

Ott Tänak werd vierde, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De Est in de Hyundai werd eenzaam vierde en scoorde nog een puntje in de powerstage. De magere prestatie van Tänak maakt ook dat Toyota nu al 27 punten meer telt in het WK voor constructeurs dan Hyundai.

Fourmaux zeer knap

Achter de vaste waarden, kwam de verrassing van de wedstrijd van Adrien Fourmaux en zijn Belgische corijder Renaud Jamoul. In hun Ford Fiesta WRC, toch niet helemaal op niveau van Hyundai en Toyota, werden ze schitterende vijfde, het beste resultaat van Ford dit seizoen. Fourmaux, voormalig student geneeskunde, bevestigt al het goede wat we van hem al wisten. “Ik kan niet gelukkiger zijn, ik ben alleen ontgoocheld dat de rally gedaan is”, klonk het emotioneel bij de rijder die amper vier jaar in de sport actief is.

Achter Fourmaux reed Takamoto Katsuta een goede wedstrijd, met twee beste chrono’s op zaterdag. De Japanner in zijn Toyota Yaris neemt zijn tijd, maar de progressie is er. Katsuta werd dus zesde, voor de derde opeenvolgende maal, voor Gus Greensmith (Ford) en een ontgoochelende Craig Breen (Hyundai) die nooit het nodige vertrouwen vond. Mads Ostberg werd negende en winnaar in WRC2. De Citroën-rijder haalde het voor Teemu Suninen (M-Sport Ford). Kajetan Kajetanowicz won in zijn Skoda WRC3. Sébastien Bédoret (Skoda) werd tiende.

Van 20 tot en met 23 mei staat de vierde proef van het WK 2021 in Portugal op het menu.