Home > #Hoofdnieuws > FE Valencia: de Vries wint na energiethriller, Vandoorne derde

FE Valencia: de Vries wint na energiethriller, Vandoorne derde

De vijfde race van het ABB Formula E wereldkampioenschap is gewonnen door Nyck de Vries (Mercedes). Plaats twee en drie zijn voor Nico Müller (dragon) en Stoffel Vandoorne (Mercedes). De race in de regen, die achter de safety car was gestart, werd gekenmerkt door meerdere ongevallen. Slechts 9 van de 24 rijders haalden het einde van de race.

De rijders startten de race in de regen achter de safety car. Net na dat de safety care de pitstraat was ingereden, kwamen André Lotterer (Porsche) en Sébastien Buemi (Nissan) met elkaar in contact. Einde race voor Buemi en de tweede maal dat we de safety car zagen. Halverwege de race werd de elektrische Mini opnieuw het track opgeroepen. Maximilian Günther (BMW) verloor de controle over zijn wagen waarna hij in het grind terecht kwam. Zijn wagen kwam vast te zitten waarna hij moest opgeven. Dankzij Sérgio Sette Câmara (Dragon) en Mitch Evans (Jaguar) konden we nogmaals genieten van de safety car. Beide rijders kwamen in contact met elkaar in bocht 8. Câmara eindigde hierdoor in de gravel waarna ook Evans meteen de garage binnenreed. Enkele rondes later waren het Lotterer en Nato (Venturi) die opnieuw de Mini lieten uitrijden. Beide rijders kwamen met elkaar in contact en eindigden in het grind bij bocht 1. Nato wist zich nog vrij te rijden, maar voor Lotterer was het einde race. Een ding moet je deze Spaanse marshals nageven, ze zijn ongelofelijk snel en efficiënt bij het vrijmaken van het circuit.

Energieflater

Door de vele safety cars werd er in totaal 19 kWh van de beschikbare energie afgetrokken voor de teams. Het gros van de rijders had nog 3% over met nog 2 ronden te gaan. Pole zitter António Félix da Costa (DS Techeetah) reed de hele race op kop, maar moest in de laatste ronde van de race Nyck de Vries (Mercedes) voorlaten nadat zijn batterij zo goed als leeg was. Ook Norman Nato (Venturi), Tom Blomqvist (NIO333) en Oliver Turvvey (NIO333) haalden de eindmeet niet. Oliver Rowland (Nissan), António Felix da Costa, Alex Lynn (Mahindra) en Alexander Sims (Mahindra) werden gediskwalificeerd nadat ze meer energie verbruikten dan toegestaan. Geen goede reclame voor het elektrische wereldkampioenschap. Stoffel Vandoorne, die helemaal achteraan was gestart, eindigde hierdoor alsnog als derde. Net na Müller die zich wist op te werken, gezien iedereen rondom hem minder energie ter beschikking had.

Uitslag
Kampioenschap

In het kampioenschap neemt Mercedes de leiding met Nyck de Vries (57 punten) en Stoffel Vandoorne (48 punten). Sam Bird blijft derde met 45 punten. Ook bij de constructeurs is het Mercedes die aan de leiding staat, met Jaguar op twee en Envision Virgin op drie.

Morgen gaan we opnieuw racen in Valencia. De kwalificaties gaan van start om 10u, waarna de race volgt om 14u03.

You may also like
In een notendop: HR-nieuws uit de autosport
Formula E Kaapstad: da Costa wint spannende afvalrace
Formula E Kaapstad: Sacha Fenestraz op Pole
Formula E Kaapstad: alles wat u moet weten