Home > Circuit > Aanstormend talent, de Zuid-Europese school: Mini, Pizzi en de anderen

Aanstormend talent, de Zuid-Europese school: Mini, Pizzi en de anderen

Eens om de zoveel tijd staat er in Italië een rijder op die voorbestemd is om in de voetsporen van de allergrootsten te treden. Gabriele Mini lijkt volledig in dit profiel te passen. Maar ook Francesco Pizzi, Arthur Leclerc, Gianluca Petecof en Kas Haverkort lieten zich opmerken in de “Zuid-Europese” school.

foto’s: ©premaracing/var

Een meter vijfenzestig groot, 48 kilogram droog aan de haak. Gabriele Mini heeft zijn naam niet gestolen. De pocket-Italiaan, sorry…Siciliaan, lijkt op maat te zijn gemaakt voor karting en snelle eenzitters. Hij stapte op zevenjarige leeftijd in 2012 in de kart, grossierde in titels in 2016, 2017 en 2018, toen hij doorbrak over het gehele front in de karting met de titel in de WSK OK Junior en vicekampioenschappen in de CIK-FIA OKJ, de WSK finale OKJ en het CIK-FIA Junior kampioenschap. 2019 werd de voorbereiding op zijn overstap in de autosport met vicekampioenschappen in het Europese kampioenschap OK en het WSK kampioenschap OK. Mini kwam langs de grote poort op circuit: met Prema Powerteam in de Formule 4 en met een resem zeges in de Italiaanse en Duitse F4 kampioenschappen. Het leverde hem de Italiaanse titel op. In 2021 gaat hij verder op deze weg en is hij meteen een titelkandidaat als hij beslist om een campagne in de Regional European aan te vangen.

Pizzi, de grote uitdager

Francesco Raffaele Pizzi startte zijn autosportdroom op zevenjarige leeftijd in de Easy Kart, schakelde in 2014 over naar de 60 Mini en later naar de ROK, de WSK series en de CIK-FIA OK Juniors. Pole’s, zeges en ereplaatsen waren er overal maar Pizzi bleef steeds achter een kampioenschap lopen. In 2019 stapte hij over naar de KZ2 karts en bereidde zijn Formule 4 seizoen voor. Dat opende hij in 2020 goed met de titel in de F4 van de Verenigde Arabische Emiraten. In de Italiaanse competitie moest hij het afleggen tegen de ongenaakbare Mini maar hij sloot 2020 wel af als vicekampioen. De wegen van zowel Mini als Pizzi lijken langs de Regional European by Alpine te gaan.

Arthur Leclerc, voorbestemd?

Als jongere broer van Ferrari rijder Charles, was Arthur Leclerc voorbestemd om ook op het pad van de autosport te gaan. Zijn carrière is echter schimmiger dan die van zijn illustere broer. De kartingdagen leidden naar de winst in de Karting Racing Academy in 2014. Hij komt wel in beeld in de Franse F4 in 2018 en in de Duitse F4 in 2019, maar zonder de titels. Een pole, enkele zeges, een resem podiumplaatsen. Het is pas in 2020 en met een passage bij het Italiaanse superteam Prema dat hij schittert in de F3 Regional European, waar hij echter de titel toch aan Braziliaan Gianluca Petecof moet laten. Zijn F3 carrière gaat verder richting FIA F3.

Petecof, Haverkort en de anderen

De Zuid-Europese lichting was dit jaar zeer vruchtbaar. Met Mini, Pizzi en Leclerc schuiven er alvast talenten door richting F3 en F3R, namen waar we zeker nog van gaan horen. Maar in hun zog zijn er nog anderen die zeer snel van zich gaan laten spreken. Zoals Gianluca Petecof, Braziliaan en kampioen in de F3 European, waar hij toch de maat nam van de meer geprezen Leclerc. MP Motorsport domineerde in Spanje en dat resulteerde in een indrukwekkende titel in de Spaanse F4 voor de Nederlander Kas Haverkort. Onthouden die naam! En dan is er nog Oliver Rasmussen, kind aan huis bij Prema en derde in het Europese regionale F3 kampioenschap.

ZIE OOK: