Home > Moto > MotoGP > MotoGP: het roemloze einde van Andrea Iannone

MotoGP: het roemloze einde van Andrea Iannone

Andrea Iannone kan wel een kruis maken over zijn carrière binnen MotoGP. De Italiaan verloor onlangs in beroep en werd voor vier jaren geschorst wegens dopinggebruik.

foto: rv/ Wikimedia Commons

Iannone testte op 3 november 2019, na de MotoGP van Maleisië, positief op de stof Drostanolone, een anabole steroïde die op de verboden lijst stond. Iannone, toen aan de slag bij Aprilia, ging in beroep en voerde aan dat hij de contaminatie zou opgelopen hebben bij het eten van besmet vlees in Maleisië.

Echter, in beroep kon de verdediging van Iannone geen bewijs leveren van het voorkomen van de stof in vlees op Maleisië, noch konden zij een precieze soort, locatie of de herkomst van het vlees aanduiden. Het tribunaal oordeelde daarom dat er sprake is van een overtreding van de anti-dopingsregels. Het hof van beroep ging in tegen de stelling van “onvrijwillige consumptie” en oordeelde dat bij gebrek aan enig concreet bewijs van de verdediging, er sprake was van een moedwillige overtreding van de regels. Het werd dus voor de Italiaan de maximum straf: vier jaar schorsing.

Iannone, 31 jaar, kwam via het 125cc kampioenschap naar Moto2. In 2010, 2011 en 2012 werd hij telkens derde in dat kampioenschap. Hij ging naar MotoGP in 2013 waar hij twee seizoenen reed voor Pramac Ducati, dan voor het Ducati fabrieksteam, voor het Suzuki fabrieksteam en tenslotte voor Aprilia. Iannone haalde 1 zege in MotoGP, in Oostenrijk 2016.