Home > #Hoofdnieuws > F1 Imola: Hamilton wint, zevende constructeurstitel op een rij voor Mercedes

F1 Imola: Hamilton wint, zevende constructeurstitel op een rij voor Mercedes

Foto ©: Mercedes-AMG F1

Lewis Hamilton won vanmiddag de F1-race op het mythische Imola-circuit. Bottas reed aan de leiding maar na de overcut van Hamilton en een VSC kwam de Brit aan de leiding van de race. Vallteri Bottas werd tweede op korte afstand na een late Safety Car door de crash van Verstappen (klapband). Daniel Ricciardo bezorgt Renault opnieuw een podium met zijn derde plek.

De rijders kwamen allemaal goed uit de startblokken op het smalle circuit in Imola. Max Verstappen nam een goede start en kon zich meteen tussen de Mercedes-rijders plaatsen. Lewis Hamilton verloor bijna drie plaatsen bij de start, want ook Ricciardo en Gasly kwamen aandringen, maar de wereldkampioen kon ze afhouden. De top drie reed snel weg van de rest. In het midden van het pak ging Sainz teamgenoot Norris voorbij. Antonio Giovinazzi schoof ook enkele plaatsen op in de openingsronde en behoudt zo zijn perfect rapport dit seizoen.

Opgave Gasly

Pierre Gasly was aan een sterk weekend bezig. Gisteren in de oefensessie was de Fransman al snel onderweg en in de kwalificatie zette hij een fantastische prestatie neer door naar de vierde plaats te rijden. In de race verging het Gasly een stuk minder. In ronde tien moest hij zijn AlphaTauri terugbrengen naar de garage vanwege een mechanisch probleem, einde race.

Na vijftien ronden kozen veel rijders voor hun eerste pitstop. Alle rijders kozen voor de harde band wat wil zeggen dat iedereen voor een one stop strategie kiest. Verstappen en Bottas kozen ervoor om vroeg te stoppen, de Nederlander maakte wat tijd goed en volgde op iets meer dan een seconde. Ondertussen reed Lewis Hamilton als eerste rond. Met veel oudere banden reed de Brit sneller dan Bottas en Verstappen op nieuwe banden. Het is duidelijk dat Hamilton voor de overcut koos en het leek te werken.

Hamtilton krijgt het cadeau

Halverwege de race moest Lewis Hamtilton nog stoppen. Net dan had Esteban Ocon een probleem met zijn wagen waardoor hij zijn Renault moest parkeren langs de kant van het circuit, dit resulteerde in een Virtual Safety Car. Dit was het teken voor Hamilton om voor zijn pitstop te gaan waardoor hij bijna tien seconden won en de leiding nam. Valtteri Bottas volgde op vijf seconden en Verstappen op een seconde van Bottas. Terwijl Lewis Hamilton steeds meer afstand nam, kwam Max Verstappen binnen de seconde van Valtteri Bottas. Het leek een spannende strijd te worden voor de tweede plaats. Vooraan was de vogel al gaan vliegen.

Met nog veertien ronden te gaan, kwam Kimi Räikkönen binnen. De Fin was de laatste die moest stoppen en reed maar liefst vijftig ronden op de medium band.

Crash Verstappen, Safety Car

In het slot van de race kregen we een crash van Verstappen. De Nederlander had niemand in de buurt en kreeg plots brak er iets aan de achterkant van zijn wagen, het leek ook op een klapband achteraan. We kregen meteen een Safety Car en iedereen kwam binnen voor nieuwe zachte banden. George Russell reed als eerste achter de SC en crashte plots, helemaal uit het niets. Uit de herhalingen bleek het een fout te zijn van de Brit die bij het accelereren van de baan schoof. Jammer voor Russell want hij was ook aan een goed weekend bezig. Lewis Hamilton mocht er opnieuw aan beginnen.

Chaos bij de herstart

De ‘silver arrows’ gingen er pijlsnel vandoor en ook Daniel Ricciardo vertrok goed. Achter de Australiër was het Daniil Kvyat die heel alert was bij de herstart en reed op de vierde plek ten koste van Leclerc en Perez. Red Bull Racing zal geen punten behalen vandaag. Alex Albon spinde uit zichzelf net na de herstart en kan punten vergeten.

Ondertussen kon Lewis Hamilton onbedreigd naar de overwinning rijden. Valtteri Bottas zal teleurgesteld zijn met de tweede plaats na zijn fantastische kwalificatie van gisteren. Met dit een-tweetje pakt Mercedes voor de zevende keer op een rij de constructeurstitel, een absoluut record. Door de chaos op het einde kon Daniel Ricciardo naar zijn tweede podium van het seizoen rijden. Daniil Kvyat kon nog even druk uitoefenen op Ricciardo maar net niet genoeg. Wel een mooie vierde plek voor de Rus. Charles Leclerc vervolledigt de top vijf en presteerde opnieuw goed in zijn trage Ferrari.

Reacties top drie:

  • Lewis Hamilton: “Het was een vermoeiende race. Het is nu nog moeilijk te geloven. We hebben iets gedaan wat geen enkel ander team ooit heeft gepresteerd. Het is ongelofelijk, elk jaar opnieuw. Het is niet gemakkelijk elk weekend zo presteren.”
  • Valtteri Bottas: “Ik kon de brokstukken op de baan niet meer vermijden waardoor de wagen wat schade opliep en ik veel tijd verloor. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar ook blij met de constructeurstitel.”
  • Daniel Ricciardo: “Het was een bizarre race. Bij de start sprong ik meteen naar de vierde plek en ik dacht dat dat het hoogst haalbare was. Op het einde kwam Kvyat nog sterk opzetten, het was een toffe race. Deze keer vergeet ik zeker de ‘shoey’ niet.”

Uitslag race:

WK-stand:

Foto ©: Formula 1
You may also like
F1 Spa: Verstappen wint slaapverwekkende race
F1 Spa: Tsunoda start vanuit pits, Verstappen en Leclerc stijgen één plaats
F1 Spa: startvolgorde na toepassing van de straffen
F1 Spa: stemmen na de kwalificaties