Home > #Hoofdnieuws > WRC en BRC: wat nu?

WRC en BRC: wat nu?

Er komt dus geen Belgische première in het WK Rally, althans niet dit jaar. Voor het WRC en BRC heeft dat natuurlijk zo zijn gevolgen. Thierry Neuville zal behoudens een wonder geen wereldkampioen rally worden en het Belgium Rally Championship moet ofwel op zoek naar een vierde manche ofwel besluiten… dat er geen kampioen 2020 komt.

In het WRC 2020 staat er nog één rally op het programma, de wedstrijd in Monza in december. Echter, het is niet uitgesloten dat ook in Italië de sport fors ingeperkt zal worden en in dat geval wordt Evans dus automatisch de nieuwe wereldkampioen… van zes wedstrijden. In de huidige WK-stand leidt die Welshman Evans met respectievelijk 14 punten meer dan Sébastien Ogier en 24 meer dan Thierry Neuville. Enkel mits winst kan Neuville dus nog wereldkampioen worden en in het allerbeste geval, als Neuville 30 op 30 haalt, mag Evans niet meer dan zes punten meer scoren. Vanaf een zesde plek (zonder Powerstage-punten) voor Evans, is het voor Neuville dus onmogelijk om de Toyota-rijder nog bij te benen. Bij de constructeurs is de strijd nog zeer open.

Geen kampioen 2020

In het Belgium Rally Championship hebben we twee wedstrijden (Haspengouw en Aarova) gehad en staat er nog één op de kalender, met name Spa midden december. Indien we de voorlopige informatie mogen geloven, zullen de strengere maatregelen die vanavond door de federale overheid worden aangekondigd, gelden tot na de kerstvakantie, dus zal er van sport niet veel sprake meer zijn. In het andere geval komen we aan drie wedstrijden en zou er dus nog één moeten bijkomen om aan de vooropgestelde vier proeven te komen. Echter een rally organiseren in deze omstandigheden, is uiteraard geen sinecure. Bovendien dringt de vraag zich op of het veel zin heeft om een kampioen aan te duiden in een jaar als dit.

Wordt vervolgd…