Home > #Hoofdnieuws > DTM Zolder 1: titelstrijd met drie, RBM en WRT racen thuis

DTM Zolder 1: titelstrijd met drie, RBM en WRT racen thuis

In Zolder start morgen een DTM-tiendaagse. Op vrijdag worden de vrije trainingen gereden van de eindfase van het tijdperk van de bekende toerwagens. Vanaf 2021 zet het Duitse kampioenschap immers in op GT-wagens en zal de competitie, die in 1984 in Zolder begon er helemaal anders uitzien. Sportief is Zolder ook het toneel van een spannende titelstrijd.

De beslissing in de strijd om de felbegeerde DTM-titel is al langer een gevecht tussen drie Audi-rijders, met Nico Müller uit Zwitserland, Robin Frijns uit Nederland – hij woont echter in Belgisch Limburg – en regerend kampioen René Rast uit Duitsland. Alle drie doen ze het met een Audi RS 5 DTM. De drie domineren overigens het seizoen 2020 en wonnen tien van de twaalf verreden races, terwijl BMW twee keer als eerste over de meet kwam. Vijfvoudig winnaar Müller voert het klassement met 242 punten aan en zijn marge op Frijns (224) bedraagt 18 punten. Titelverdediger Rast heeft ook nog alle kansen met 195 punten. Vier rijders hebben mathematisch nog een titelkans: Sheldon van der Linde (BMW), Loïc Duval (Audi), Mike Rockenfeller (Audi) en Marco Wittmann (BMW).

BMW met tien zeges top in Zolder

Zolder is het circuit waar het allemaal begon. Op 11 maart 1984 vond op het voormalige Grand Prix-circuit de eerste race van DTM, dat toen nog Deutsche Produktionswagen-Meisterschaft heette, plaats. Harald Grohs, die in een BMW 635 CSi reed, werd de allereerste DTM-racewinnaar. De Duitser, die op 76-jarige leeftijd nog steeds racet met een BMW M3 in de Tourenwagen-Classics-serie, won ook de voorlaatste manche van het seizoen 1984 en de seizoensopener van 1985 op Zolder. Kurt Thiim is echter de meest succesvolle DTM-rijder op Zolder, met vijf overwinningen. Met tien overwinningen is BMW de meest succesvolle fabrikant in Limburg.

Onze landgenoot Eric van de Poele in 1987 in DTM (Zolder)

Twee Belgische teams

RBM BMW en WRT Audi doen het thuis en wie de laatste wedstrijden goed uit de verf komt, is Ferdinand von Habsburg, overduidelijke de snelste WRT-rijder. De Oostenrijker van het keizerlijke geslacht, blikt dan ook vooruit op ‘zijn’ thuiswedstrijd: “Het WRT Team Audi Sport komt uit België, dus Zolder heeft een bijzondere betekenis voor hen. Ik heb de dagen voorafgaand aan de race met het team doorgebracht om me op de best mogelijke manier voor te bereiden op de twee raceweekends. Vanuit mijn oogpunt is een double-header een voordeel, omdat ik de ervaring meteen kan meenemen. Door het nieuwe asfalt zal Zolder zeker anders zijn dan vorig jaar en het weer zal zeker een rol spelen.”

Nürburg: DTM Nürburgring 2020 on September, 11, 2020, (Photo by Hoch Zwei) Ferdinand Habsburg (AUT, WRT Tean Audi Sport, Audi RS5 DTM)