Home > #Hoofdnieuws > Fiesta Cup Benelux: mooie strijd verwacht in Assen

Fiesta Cup Benelux: mooie strijd verwacht in Assen

Dylan Derdaele, Tomas De Backer en het verenigde Belgium Racing/Ford Peerlings domineerden het openingsweekend van het derde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup. Derdaele won de Belgische strijd van Kenny Herremans en veegde bovendien in de Dutch Belgian Super Star de vloer aan met de Hollanders, terwijl Junior De Backer niet hoefde om te kijken naar Milan De Laet, die andere jonge debutant. Om het in termen van de Tour de France te houden: gaan Herremans en De Laet zich blijven tevreden stellen met een rol als Poulidor ofte eeuwige tweede?

“Neen, het blijft de bedoeling om races te winnen en met twee seizoenen in de Fiesta Cup op de teller weet ik dat dit soort autootje een perfecte set up vraagt om als coureur op de piste het verschil te maken,” stelt de coureur van de #32 FordStore Feyaerts. “Voor mijn eerste weekend met de ploeg van FordStore Feyaerts was het nog wat aanpassen en zoeken, maar zij hebben tijdens de eerste twee seizoenen voldoende getoond tot wat zij in staat zijn en ik ben er gerust in dat wij het samen kunnen opnemen tegen Derdaele en sowieso het voltallige Belgium Racing-trio. Tomas De Backer heeft immers als nieuwkomer meteen getoond dat hij vooraan meespeelt en Philippe Huart is al van bij mijn eerste races in 2018 een vaste waarde. Er dan zijn er nog Milan De Laet en niet te vergeten enkele Nederlanders zoals Koen, De Wit of Caresani die weliswaar geen rol spelen in ons kampioenschap, maar op de piste vaak voor het nodige geharrewar zorgen. Dit wordt mijn vierde weekend op TT Circuit Assen, ik hou van het snelle en vaak verraderlijke tracé – ik zal niet vlug de indrukwekkende koprol vergeten van Thibault Parmentier tijdens de Finale Races in 2018 in Turn 6 of Ruskenhoek! –  en ik zette er in training meteen snelle rondetijden neer. Dat belooft voor de kwalificaties!”

In de openingsmanche op Circuit Zandvoort eindigde ook Milan De Laet, die andere debutant, tweede zij het in de Junior, en had daar zijn handen meer dan vol met het achter zich houden van Nathan Vanspringel, de uittredende Junior-kampioen. 

“Ik had vooraf nooit verwacht dat ik zo goed zou presteren en vooraan kon meedraaien,” blikt 17-jarige Milan terug op de Zandvoort Superprix. “Het resultaat schonk mij daarom des te meer voldoening. Ik beleefde tenslotte mijn eerste race in de Fiesta en dat heb ik te danken aan Jurgen Evers en Toon Bosmans. Toon is al van bij het debuut in karting mijn coach en via hem wilden we uitwijken naar de Britse Formule Ford. Wegens reisbeperkingen naar de UK – lees Corona – vond Toon met de hulp van Jurgen een alternatief in de Fiesta Cup en die switch heb ik mij nog niet beklaagd. Ter voorbereiding van de Gamma Day namen wij eerder op TT Circuit Assen deel aan een nationale ACNN-race en dat liet mij toe het circuit onder de knie te krijgen en samen met de technici van EJ Automotive te werken aan de afstelling van het chassis. Want, ik ga voor de overwinning in de Junior en wil net zoals Tomas meeknokken voor een plaats op het grote podium!”

Met De Backer, De Laet en niet te vergeten Nathan Vanspringel in de #29 Vanspringel Motorsport by TeamFloral kennen we alvast drie namen van kandidaten voor het podium in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup. Voeg hier snel de naam toe van Alexander Borgmans, de vice-Junior kampioen in 2019! Tot en met de laatste confrontatie zorgde Borgmans vorig jaar samen met Hanne Terium en Giovanni Van Lil voor de nodige oppositie voor kampioen Vanspringel. Wegens afwezig in de eerste meeting van het derde seizoen kijkt Alexander nu neer op een nulscore, maar met nog zes keer te verdienen punten is de coureur van het nieuwe Alnimax Racing zeker niet uitgeteld. Zonder Mathieu Eloy – die definitief afhaakt – is Ruben Valckenaere de vijfde Junior. Het was precies van deze Eloy dat Ruben in zijn heroptreden de 4de plaats wist af te snoepen en dat was, gezien de omstandigheden – remember het zwaar verkeersongeval in december 2018 en de moeizame revalidatie –, al een overwinning op zich.

Naast de strijd in het algemeen klassement, de Junior en niet te vergeten de virtuele Dutch Belgian Super Star ofte Holland-België, is het uitkijken naar het eerste optreden dit jaar van terug-van-weggeweest Kristoff Cox, bij EJ Automotive teammaat van Junior Milan De Laet, de tweede uitstap van Maxim De Witte, samen met halfbroer Alexander Borgmans bij Alnimax Racing, en ook Raf Pireyn die… Tom Feyaerts vervangt in de #4 FordStore Feyaerts! De dynamische Ford-verdeler is herstellende van een kleine chirurgische ingreep en mag nog niet achter het stuur plaatsnemen van een race-auto! Het is overigens de tweede keer dat mecanicien-coureur Pireyn inspringt voor team owner Feyaerts. Wegens een wijziging van de kalender kon hij zich vorig jaar voor de Blancpain GT World Challenge Europe op Circuit Zandvoort niet vrijmaken en mocht Raf zijn debuut beleven in de Fiesta Cup.

Wegens het overvolle programma van de publieksvriendelijke Gamma Day gaan de Belgisch-Nederlandse Fiesta’s (11 Belgen tegenover 9 Nederlanders) op vrijdag 25 september de baan op voor twee vrije trainingen van 30’. Op zaterdag 26 september volgen om 11u00 de kwalificaties en om 16u15 Race 1, zoals altijd over 30’ en Race 2 vindt plaats op zondag 27 september, klokke 17u30.

Kampioenschap:

Algemeen: 1. Dylan Derdaele 43; 2. Kenny Herremans 34; 3. Tomas De Backer 30; 4. Milan De Laet 24; 5. Philippe Huart 22; 6. Nathan Vanspringel 21; 7. Ruben Valckenaere 19; 8. Mathieu Eloy 16; 9. Tom Feyaerts 14

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Tomas De Backer 30; 2. Milan De Laet 24; 3. Nathan Vanspringel 21; 4. Ruben Valckenaere 19; 5. Mathieu Eloy 16

Ford Dealer Team Championship: 1. #99 Ford Peerlings nv Pelt 40; 2. #32 FordStore Feyaerts 34; 3. #97 Ford Peerlings nv Pelt 30; 4. #29 Vanspringel Automobiles Brussels/Anderlecht 24; 5. #98 Ford Peerlings nv Pelt 23; 6. #8 Vanspringel Automobiles Wavre 21; 7. #30 FordStore Morren Motor 18; 8. #4 Ford Feyaerts Aarschot 16 

Dutch Belgian Super Star: 1. Dylan Derdaele 38; 2. Colin Caresani 37; 3. Rik Koen 36; 4. Laurens de Wit 35; 5. Kenny Herremans 33; 6. Tomas De Backer 29; 7. Jules Grouwels 27; 8. Milan De Laet 23; 9.Nikodem Wierzbicki, Nathan Vanspringel 20; … 12. Philippe Huart 19; … 14. Ruben Valckenaere 16; 15. Mathieu Eloy 10;… 19. Tom Feyaerts 8